Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Κίνα που ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου, με συνέπεια να μειωθούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,22% στις 384,52 μονάδες , με τους μεγαλύτερους δείκτες και τους περισσότερους τομείς σε θετικό πρόσημο
Στη Βρετανία, ο FTSE100 με άνοδο 0,65%, ο γερμανικός DAX +0,48%, ο γαλλικός CAC40 +0,29%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,03% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,14%.
Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές και στις εταιρείες του κάδου ασφάλισης. Στην κορυφή του δείκτη σκαρφάλωσε η μετοχή της Swedbank, με άνοδο άνω του 6% μετά την ανακοίνωση των σουηδικών αρχών ότι δεν θα κάνουν έρευνα σε βάρος της τράπεζας για τις καταγγελίες του επενδυτή Bill Browder περί ξεπλύματος χρήματος.
Στον αντίποδα η μετοχή της Rolls Royce έχασε νωρίτερα σχεδόν 2% μετά την απόφαση της Singapore Airlines να προσγειώσει δύο Μπόινγκ 787 γιατί οι κινητήρες τους – κατασκευής Rolls Royce – παρουσίασαν φθορά νωρίτερα του προβλεπόμενου.
Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές η γαλλική εταρεία παροχής ΙΤ υπηρεσιών Atos σημείωσε σημαντική πτώση 4% μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από τη Berenberg σε «sell» από «hold». Στις μεσημεριανές συναλλαγές οι απώλειες περιορίστηκαν στο 2%.
Στο μεταξύ, η μετοχή της Coca-Cola Hellenic σημείωσε σημαντική άνοδο μετά την επισήμανση της Barclays ότι η εταιρεία εμφιάλωσης είναι μια από τις αγαπημένες της μετοχές. Η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%.
Στο μεταξύ, η οικοδομική δραστηριότητα στη Βρετανία επιβράδυνε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία PMI.
O κλάδος των κατασκευών και των πρώτων υλών πέρασε σε αρνητικό έδαφος μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Η εισηγμένη στο Λονδίνο κατασκευαστική Balfour Beatty έχασε σχεδόν 1%.
Η αγορά εστιάζει στα οικονομικά στοιχεία, μετά την ανακοίνωση για την αμερικανική μεταποίηση η οποία σημείωσε βελτίωση τον περασμένο μήνα, αλλά και για τις δαπάνες στον τομέα των κατασκευών τον Φεβρουάριο.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία επισκίασαν τις απογοητευτικές επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων και ενίσχυσαν το θετικό κλίμα στην Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακοίνωσε μια απροσδόκητη επιστροφή του μεταποιητικού της κλάδου στην ανάπτυξη.
Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,2%.
Πίσω στην Ευρώπη, οι Βρετανοί βουλευτές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική Βουλή απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία για καμιά από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς αντικατάσταση της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.
Αν δεν καταλήξουν σε ένα σχέδιο τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα φύγει από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Νωρίτερα, η στερλίνα υποχωρούσε στο 1,3018 έναντι του δολαρίου σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά, καθώς η Βρετανή πρωθυπουργός προσπαθεί να άρει το αδιέξοδο.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.