search icon

Αγορές

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των ευρωαγoρών

Σημαντική άνοδος στο Λονδίνο λόγω της επικείμενης συγχώνευσης Refinitiv - LSE

Σε κλείσιμο με μικτά πρόσημα για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησε η στάση αναμονής των επενδυτών, καθώς Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα στη Σανγκάη για την έναρξη του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μετά την απόφαση του περασμένου Ιουνίου για εμπορική εκεχειρία.

Πάντως, οι προσδοκίες από τις νέες συνομιλίες είναι χαμηλές με τον οικονομικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πριν από λίγα 24ωρα ότι οι διαπραγματεύσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιστρέψουν εκεί που είχαν μείνει στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 390,85 μονάδες . Στο Λονδίνο ο δείκτης  FTSE100 έκλεισε με άνοδο 1,82%, στις 7.686,61 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με οριακή μεταβολή προς τα κάτω 0,02%, στις 12.417,47 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,16% στις 5.601,10 μονάδες. Στην περιφέρεια ο  FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 0,59%στις 21.709,30 μονάδες. Στη Μαδρίτη , ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση 0,11%, στις 9.215,40 μονάδες.

Οι  επενδυτές τελούν ακόμα εν αναμονή για τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σκωτία σήμερα Δευτέρα, μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας ότι θα αρνηθεί να υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων της Βρετανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένη για ένα άτακτο Brexit.

Στα επιχειρηματικά νέα, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι ψηλά στην ατζέντα. Το Reuters μετάδωσε χθες ότι το Blackstone Group θα ανακοινώσει τη συγχώνευση της εταιρείας Refinitiv με το LSE. Η συγχώνευση ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε μακρύ αντιμονοπωλιακό έλεγχο προτού υπογραφεί. Η μετοχή του LSE Group σημείωσε άνοδο 11% στις πρωινές συναλλαγές στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του FTSE100, ο οποίος παρουσίασε σήμερα, στο κλείσμο σημαντική διαφοροποίηση από τους δείκτες των άλλων χρηματιστηρίων.

Οι FT μετέδωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ των εταιρειών ντελίβερι φαγητού Just Eat και Takeaway.com ώστε να σχηματιστεί ένας όμιλος  αξίας 9 δισ. στερλινών που θα ξεπερνά την Uber Eats και τη Deliveroo. Η μετοχή της Just Eat σημείωσε άνοδο 23,98% καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην είδηση.

Η Ryanair ανακοίνωσε 21% πτώση στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου λόγω των φθηνότερων εισιτηρίων και των υψηλότερων κοστών, ωστόσο διατήρησε το ετήσιο guidance. Πάντως τα κέρδη α’ τριμήνου ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η Heineken σημείωσε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο α’ εξάμηνο λόγω των υψηλότερων κοστών με την ολλανδική εταιρεία να καταγράφει καθαρά κέρδη 1,05 δισ. ευρώ. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 6,34%.

Τέλος, η ισπανική Bankia είδε πτώση 32% στα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου λόγω των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές.

Exit mobile version