Τι συμβαίνει τελικά με τον Nasdaq; Θα ξαναρχίσει την κούρσα μετά από μια διόρθωση ή η πορεία του αντανακλά θεμελιώδεις στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε «θερμά επεισόδια»;

Η πορεία του δείκτη μετοχών τεχνολογίας στις ΗΠΑ είναι θεαματική. Με την έκρηξη της πανδημίας και τη λήψη έκτακτων μέτρων παγκοσμίως ο Nasdaq100 έκανε μια βουτιά της τάξης του 28% από τα υψηλά που είχε σημειώσει στα μέσα Φεβρουαρίου (9.718 μονάδες) και υποχώρησε στις 6.994 μονάδες στις 20 Μαρτίου. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο έφερε το δείκτη 77% ψηλότερα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου στις 12.420 μονάδες. Από τότε, έχει υποχωρήσει περίπου κατά 11%, ποσοστό που «επισήμως» θεωρείται διόρθωση.

Η μεγάλη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη των υπόλοιπων μετοχών. Οι «γενικοί» χρηματιστηριακοί δείκτες ακολούθησαν πάνω-κάτω την ίδια πορεία, όπως ο S&P500 που θεωρείται ότι εκφράζει συνολικά την αμερικανική αγορά, ο οποίος «βούτηξε» κατά 33% το Μάρτιο λόγω Covid-19, ανέκαμψε κατά περίπου 60% μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει «διορθώσει» τις τελευταίες ημέρες κατά περίπου 7%.

Στην πραγματικότητα,όμως, και η άνοδος του S&P 500, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις μετοχές τεχνολογίας και ειδικότερα στους ψηφιακούς γίγαντες-μονοπώλια FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), στα οποία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και σε νέα «αστέρια» που έφερε στο προσκήνιο ο κορωνοϊός, όπως η ZOOM και πολλές άλλες.

Οι μετοχές τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του S&P 500, ενώ οι μετοχές των FAANG από μόνες τους περίπου το 15%. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στην τεχνολογία οφείλεται περίπου το 55% του ράλι που έκαναν συνολικά οι μετοχές μέσα στο 2020.

Το ράλι των μετοχών τεχνολογίας αποδίδεται σε θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επιταχύνθηκαν από την πανδημία, αλλά υπάρχουν και ειδικότεροι λόγοι που πολλαπλασίασαν τη ζήτηση τέτοιων μετοχών, οι οποίες έγιναν αντικείμενο ανατροφοδοτούμενης κερδοσκοπίας, μέσα από τη χρήση παραγώγων τύπου options τα οποία επιτρέπουν στον επενδυτή να βάλει μεγαλύτερα «στοιχήματα» από ότι επενδύοντας απευθείας στη μετοχή.

Τέτοιες κινήσεις έκανε η περιβόητη πλέον ιαπωνική Softbank, η οποία επένδυσε μαζικά σε options μετοχών τεχνολογίας στη διάρκεια του ράλι, με αποτέλεσμα χαρακτηριστεί ως η «μεγάλη λευκή φάλαινα» η οποία «κατάπινε» ακατάπαυστα τα options, προκαλώντας έτσι πρόσθετη ζήτηση μετοχών, η οποία παρόξυνε την ανοδική τάση.

Δεν ήταν όμως, μόνο η «λευκή φάλαινα», αλλά και η «μαρίδα» που έκανε το ίδιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλούνται οι Financial Times, οι επενδύσεις των μικροεπενδυτών σε μετοχές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, καθώς διευκολύνονται από τον πολλαπλασιασμό των ψηφιακών εφαρμογών οι οποίες επιτρέπουν να επενδύεις με πολύ μικρά ποσά και χωρίς προμήθεια σε αρκετές περιπτώσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές ότι οι μικροεπενδυτές επένδυσαν και αυτοί κατά χιλιάδες σε μετοχές τεχνολογίας, αλλά και σε options, τα οποία όταν η αγορά ανεβαίνει δίνουν περισσότερα κέρδη από ότι η ίδια η μετοχή, για το ίδιο ποσό επένδυσης και, αντιστρόφως, όταν οι μετοχές υποχωρούν οι ζημιές είναι και αυτές μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Softbank αγόρασε options αξίας 4 δισ. δολαρίων, τα οποία αντιστοιχούν σε «στοίχημα» μετοχών αξίας 30 δισ. δολαρίων, ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις της «μαρίδας» αντιστοιχούν σε 40 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.

Μέχρι τώρα η «μαρίδα» είναι ενθουσιασμένη με τα μεγάλα κέρδη που αποκόμισε από τις μετοχές τεχνολογίας.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν η πορεία των μετοχών αλλάξει και η «μαρίδα» τρομάξει;