(Τελευταία ενημέρωση – 13:31)

Πορεία ήπιας ανάκαμψης ακολουθεί την Πέμπτη (18/4) το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω σταδιακής αποκλιμάκωσης του επενδυτικού φόβου για αντίποινα του Ισραήλ στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν. Πρόκειται για τη δεύτερη μέρα ανόδου, με ορισμένα blue chips να παρέχουν σημαντική ώθηση.

Η επαναφορά πάνω από τη «ζώνη» στήριξης των 1.360 μονάδων λειτούργησε ευεργετικά για το Χ.Α., παρέχοντάς του επιπλέον «καύσιμα» ώστε να ανακτήσει πρόσθετο έδαφος, μετά το τετραήμερο sell off (σχεδόν -4,5%) της περιόδου 11-16 Απριλίου.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,72% στις 1.375,33 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.368,23 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.378,45 μονάδων (υψηλό ημέρας). Βασικός στόχος η επιστροφή πάνω από τις 1.400 μονάδες, που θα ανοίξουν εκ νέου τις «πύλες» στα πολυετή υψηλά.

Στηρίγματα στην εγχώρια αγορά παρέχουν τα ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία συνοδεύονται από γενναιόδωρα μερίσματα και αισιόδοξες προοπτικές για την πορεία της τρέχουσας χρονιάς. Δεν πέρασε απαρατήρητο από τους traders το μέρισμα ύψους 1 ευρώ της Jumbo, με τη μετοχή να σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Μάλιστα, η NBG Securities δίνει πλέον τιμή-στόχο 32,3 ευρώ και σύσταση outperform, με περιθώριο ανόδου άνω του 25% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου στα 25,78 ευρώ.

Αξιόλογη άνοδο σημειώνουν και άλλα blue chips, όπως η Aegean, που καταγράφει «άλμα» περίπου 2,5%, αλλά και η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Σαράντης. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις τράπεζες, οι οποίες διατηρούνται σε ήπια θετική τροχιά.

Πάντως, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, γεγονός που αποδεικνύεται από την χθεσινή πρώτη αντίδραση των αγοραστών, η οποία δεν πάτησε σε γερά «θεμέλια», με τις τράπεζες να «φλερτάρουν» με την έκτη διαδοχική τους πτώση. Οι διεθνείς αγορές βγάζουν ξανά αντίδραση, με την κατάσταση ωστόσο να παραμένει ρευστή, εξ ου και η επιφυλακτικότητα στις τοποθετήσεις των traders. Παράλληλα, η δραστική μείωση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια.

Στο ταμπλό

Άνοδο 0,48% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1.169,48 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κερδίζει 0,84% στις 3.339,66 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται ανοδικά κατά 0,59% στις 2.212 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8.61 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Τρία πακέτα 50.000 τεμαχίων το κάθε ένα, συνολικής αξίας 3,919 εκατ. ευρώ, άλλαξαν «χέρια» στην Jumbo. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 95,122 δισ. ευρώ. Υπερτερούν οι ανοδικές μετοχές (65) έναντι των πτωτικών (35) και των αμετάβλητων (12).

Στους τραπεζικούς τίτλους, η Eurobank ενισχύεται κατά +0,86% στο 1,8175 ευρώ και ακολουθούν η Alpha Bank (+0,62% στο 1,545 ευρώ), η Πειραιώς (+0,37% στα 3,75 ευρώ) και η Εθνική (+0,03% στα 7,05 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo ενισχύεται περισσότερο από 2%, επανερχόμενη πάνω από τα 26 ευρώ, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα και το μέρισμα. Κέρδη 2,5% καταγράφει η Aegean και έπονται με άνοδο τουλάχιστον 1% η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Σαράντης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Titan και η Lamda Development.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν η Epsilon Net (+3,72%) και η ΑΒΑΞ (+2,22%), ενώ ακολουθούν με άνοδο τουλάχιστον 1% η Intracom Holdings, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Alumil, η Austriacard Holdings και η Profile. Υποχωρεί κατά 4% η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,672 ευρώ.

Ήπια ανάκαμψη

«Φρένο» στο τετραήμερο καθοδικό σερί του έβαλε χθες (17/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος, κλείνοντας στις 1.365,48 μονάδες. Απέχει 56,87 μονάδες (-4%) από το σημείο που ξεκίνησε τον Απρίλιο και 69,39 μονάδες (-4,84%) από το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων που κατεγράφη στις 4 Μαρτίου. Στο +5,59% τα κέρδη εντός του 2024.

Γλίτωσαν τα χειρότερα οι τράπεζες, καθώς ναι μεν μπήκε τέλος στις απώλειες μετά από πέντε συνεδριάσεις, αλλά «φλέρταραν» με νέα πτώση. Στο χαμηλό ημέρας ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως και τις 1.153,58 μονάδες. Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 3.300 μονάδες και ο Mid Cap ενισχύθηκε περισσότερο από 1%, έχοντας στην «πλάτη» του ένα πενθήμερο sell off της τάξης του -7,2%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να υποχωρεί από την έναρξη της φετινής χρονιάς (-2,3%).

Στους τραπεζικούς τίτλους, μπορεί η Alpha Bank και η Πειραιώς να απέτρεψαν τη συνέχιση του αρνητικού σερί για τον κλαδικό δείκτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες. Πέμπτη μέρα σωρευτικής διόρθωσης -5,85% για την Εθνική, η οποία απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 8 και πλέον ετών των 7,498 ευρώ. Στο -4,91% οι απώλειες της Eurobank το τελευταίο τετραήμερο.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η «μάχη» της παραμονής στον 25άρη μεταξύ Quest Holdings και ΕΥΔΑΠ, ολοκληρώνοντας αμφότερες τη συνεδρίαση της Τετάρτης με κέρδη άνω του +2%. Είχε προηγηθεί για την Quest το χειρότερο κλείσιμο από τις 19 Μαΐου 2023, με το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ να τίθεται σε κίνδυνο. Αποτιμάται στα 554,34 εκατ. ευρώ έναντι 590,01 εκατ. ευρώ που είναι η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ, με μία από τις δύο να αποχαιρετά την κατηγορία, καθώς ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) θα ενταχθεί σίγουρα στον Large Cap. Τον ερχόμενο Μάιο θα λάβει χώρα η αναθεώρηση των δεικτών του FTSE Russell.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος «απορρόφησε» το μεγαλύτερο μέρος της τετραήμερης πτώσης -6,7% που προηγήθηκε. Με ώθηση από τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας –στα αποτελέσματα χρήσης 2023 που ανακοίνωσε– σημείωσε την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο σε «βάθος» έξι μηνών. Συνοδεύθηκε, δε, από τζίρο σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, τον μεγαλύτερο από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Σύγχυση επικρατεί στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να αλλάζουν πρόσημο ενδοσυνεδριακά και να κλείνουν ξανά στο «κόκκινο». Τέταρτη συνεχόμενη μέρα απωλειών για τον S&P 500 και τον Nasdaq, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί τους από τον περασμένο Ιανουάριο. Έβδομη πτωτική μέρα στις τελευταίες οκτώ για τον Dow Jones. Οι πωλητές επικεντρώθηκαν χθες στις τεχνολογικές μετοχές και όπως φαίνεται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δυσκολεύεται να «σηκώσει κεφάλι» στη σκιά των επιτοκίων, των εταιρικών αποτελεσμάτων και φυσικά της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ανέκαμψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την χθεσινή πτώση τους, με τον Kospi στη Νότια Κορέα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζουν. Επιφυλακτικά ανοδικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και τα futures στη Wall Street δείχνουν αντίδραση των αγοραστών.

Αποτελέσματα και S&P

Τα οικονομικά μεγέθη της για το 2023 ανακοινώνει σήμερα (18/4) η Ελλάκτωρ, ενώ η Epsilon Net και η Ideal Holdings προχωρούν επίσης στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Την Παρασκευή (19/4) σειρά έχουν η Alumil και η Costamare.

Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθούν η Πλαστικά Θράκης, η Alpha Trust Holding (23/4), η Loulis Food Ingredients, η CNL Capital (24/4), η ΕΥΔΑΠ, η Safe Bulkers, η Space Hellas, η Alpha Real Estate Services (25/4), η Ακρίτας, η Logismos, η Intertech, η Mermeren Kombinat και η Galaxy Cosmos Mezz (26/4).

Έχουμε επίσης πρεμιέρα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, με την Σαράντης, την Alpha Trust Andromeda (24/4) και τη Mytilineos (25/4) να κάνουν ποδαρικό.

Τέλος, η επενδυτική κοινότητα αναμένει την αυριανή ετυμηγορία της Standard and Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο αμερικανικός οίκος έχει τοποθετήσει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τον Οκτώβριο του 2023, με rating BBB- και σταθερό outlook.

Διαβάστε ακόμη

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ