Την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% ενέκρινε σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ωστόσο δεν έδωσε αρκετές ενδείξεις για περαιτέρω περικοπές ως το τέλος του 2019.

Μετά την διήμερη συνεδρίαση χάραξης πολιτικής της, η Fed  ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος  από 1,75% έως 2%.

Αυτό συμβαίνει σχεδόν δύο μήνες μετά, αφότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε με την πρώτη περικοπή τα τελευταία  11 χρόνια.

Εκτός από τη μείωση αυτή, η Fed αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο που καταβάλλει για τα υπερβάλλοντα αποθεματικά κατά 30 μονάδες βάσης, μεγαλύτερη από την περικοπή των επιτοκίων, σε ότι αφορά τη δευτερογενή αγορά δανεισμού (ομόλογα και άλλους τίτλους).

Η κίνηση είχε ως στόχο τη διατήρηση του ποσοστού των κεφαλαίων στο στόχο τους. Το IOER έχει ιστορικά λειτουργήσει ως προστατευτικό κάλυμμα για το ποσοστό κεφαλαίων, το οποίο έφθασε να είναι διαπραγματεύσιμο έως και  5 μονάδες βάσης πάνω από το στόχο.

Ενώ η Νομισματική Επιτροπή ως σύνολο δεν έχει επισημάνει περαιτέρω περικοπές, οι διαφωνίες παραμένουν μεταξύ των επιμέρους προέδρων. Τρεις πρόεδροι της Fed – η Esther George του Κάνσας, ο Eric Rosengren της Βοστώνης και ο James Bullard του Σαίντ Λούις – ψήφισαν όχι. Η George  και o  Ροζενγκρέν δήλωσαν ότι προτιμούν να διατηρηθεί σταθερό το επιτόκιο, ενώ ο Bullard  υποστήριξε την περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι διαφωνίες αυτές ήταν και οι περισσότερες που έχουν διατυπωθεί για μια απόφαση της Fed από τον Δεκέμβριο του 2014.

Η δήλωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed δεν είχε  σχεδόν καμία διαφορά από τη δήλωση του Ιουλίου. Η επιτροπή ανέφερε εκ νέου «τις συνέπειες των παγκόσμιων εξελίξεων για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς και τις μειωμένες πιέσεις του πληθωρισμού» ως πρωταρχικό σκεπτικό της περικοπής.

Όσον αφορά την οικονομική εκτίμησή της, η Fed τροποποίησε λίγο την έκφρασή της για να δείξει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών «αυξάνονται με έντονους ρυθμούς» ενώ οι «σταθερές επενδύσεις στις επιχειρήσεις και οι εξαγωγές έχουν εξασθενήσει».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της Fed για την περαιτέρω πολιτική που θα ακολουθηθεί, πέντε μέλη θεωρούν ότι η FOMC θα έπρεπε να έχει διατηρήσει  το προηγούμενο εύρος της από 2% έως 2,25%, άλλα πέντε μέλη ενέκριναν την μείωση κατά  25 μονάδες βάσης, αλλά διατηρώντας τα ίδια ποσοστά μέσα στο υπόλοιπο έτος. Ακόμη, επτά μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας ακόμη περικοπής πριν το τέλος του 2019.

Η αναποφασιστικότητα της Fed έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την οικονομία των ΗΠΑ. Οι φόβοι ύφεσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αποδυναμώνοντας τα δεδομένα ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης ενώ υπάρχει και η ένδειξη μιας, σταδιακά,  περισσότερο επιβεβαρυμένης παγκόσμιας οικονομίας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο  πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ κατέληξε στη θέση ότι ενώ η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ανάκαμψη, οι  περικοπές αυτές λειτουργούν ως «προσαρμογή μέσα στον κύκλο} και δεν αποτελούν μέρος μια πιο επιθετικής στρατηγικής για τη μείωση των επιτοκίων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες ημέρες προέβη σε μια σειρά επιθέσεων φθάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει τα μέλη της Fed ως «ξεροκέφαλους», οι οποίοι διακινδυνεύουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, διατηρώντας σημαντικά υψηλότερα επιτόκια  από ό, τι το μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου.
Σύμφωνα με τα σημερινά σενάρια επικρατεί μια γενική τάση χαμηλών επιτοκίων για τα επόμενα έτη. Ωστόσο, τα μέλη των επιτροπών προτιμούν να διατηρήσουν άθικτες τις πιο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για το επιτόκιο κεφαλαίων στο 2,5%.

Η επιτροπή  αύξησε τις εκτιμήσεις της  για ανάπτυξη από την τελευταία σύνοψη των οικονομικών προβολών τον Ιούνιο και θεωρεί ότι το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 2,2% φέτος, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούνιο, αν και οι πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν στο 1,9%.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες σε 1,8% για το 2019 και 2,5% για μακροπρόθεσμα.