(Τελευταία ενημέρωση – 16:52)

Χωρίς να έχει βρει ξεκάθαρη κατεύθυνση, το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται σήμερα (13/2) με ήπιες μεταβολές και με στόχο να διατηρηθεί πάνω από τις 1.390 μονάδες.

Στο ταμπλό κυριαρχούν τα αρνητικά πρόσημα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι, που με την ισχυρή τους άνοδο, «αποφορτίζουν» την αγορά από το άγχος ενός εκτεταμένου profit taking. Ο λόγος για την Ελλάκτωρ που καταγράφει «άλμα» άνω του 6%, αλλά και για τη ΔΕΗ, την Τρ. Πειραιώς, την Aegean και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε στενό εύρος τιμών (περίπου 7 μονάδες), καταγράφει απώλειες 0,13% και διαπραγματεύεται στις 1.392,22 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.396,42 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.389,57 μονάδες. Το φετινό υψηλό του δείκτη σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις 1.404 μονάδες και αποτελεί επίσης το υψηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 2011.

Το Χρηματιστήριο «χτύπησε» το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας στην έναρξη της συνεδρίασης, με τους πωλητές να έχουν στη συνέχεια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μία επαναπροσέγγιση των 1.395 μονάδων επιχειρήθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο το πρόσημο του ΓΔ «γύρισε» εκ νέου σε ήπια αρνητικό.

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε διορθωτικό μομέντουμ, προερχόμενη από δύο διαδοχικές πτώσεις της τάξης του 0,49% και του 0,28%. Τελευταία φορά που καταγράφηκαν δύο σερί συνεδριάσεις απωλειών ήταν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, με τη μία εξ αυτών (16/1) να είναι η μοναδική με πτώση άνω του 1% εντός του 2024.

Ωστόσο, η συγκράτηση που παρατηρείται στις ρευστοποιήσεις αποτυπώνεται και στη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο τζίρος βρέθηκε με το ζόρι πάνω τα 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στο ράλι των προηγούμενων ημερών ξεπερνούσε άνετα τα 100, ακόμη και τα 150 εκατ. ευρώ. Εντός του Φεβρουαρίου το Χ.Α. ενισχύεται κατά σχεδόν 2% και από τις αρχές του έτους τα κέρδη προσεγγίζουν το 8%.

Η διήμερη διόρθωση ήρθε σε μία άκρως θετική συγκυρία για τις διεθνείς αγορές, με τον Dow Jones να κλείνει χθες σε νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street. Νέο record high και για τον γερμανικό δείκτη DAX, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008 βρέθηκε ο ιταλικός FTSE MIB. Με ράλι 3% ακολούθησε σήμερα ο ιαπωνικός Nikkei, ο οποίος έσπασε το «φράγμα» των 38.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 1990.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 1.218,28 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς ηγείται των κερδών με +1,11% στα 3,836 ευρώ, ενώ απώλειες καταγράφουν οι υπόλοιπες μετοχές των συστημικών τραπεζών. Ενδεικτικά, η Alpha Bank υποχωρεί κατά -0,38% στο 1,696 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατά -0,37% στα 7,074 ευρώ και η Eurobank κατά -0,13% στο 1,8985 ευρώ.

Πτώση 0,16% σημειώνει ο FTSE 25, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 3.389,97 μονάδες, με τον Mid Cap να χάνει 0,11% στις 2.391,63 μονάδες. Η Ελλάκτωρ «απογειώνεται» κατά 6,05% στα 2,715 ευρώ. Κινείται πάνω από τα 2,7 ευρώ για πρώτη φορά από τις 4 Ιανουαρίου 2024, ενώ το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται περίπου 9 χρόνια πίσω (Δεκέμβριος 2014). Κέρδη 1,4% σημειώνει ο ΔΑΑ, στα 8,984 ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ως «αντίβαρο» στις σημερινές πιέσεις λειτουργούν επίσης -πέραν της Ελλάκτωρ- η ΔΕΗ, η Aegean, η ElvalHalcor και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν η Titan και ο ΟΠΑΠ. Στο υπόλοιπο ταμπλό, διορθωτικές τάσεις παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, η Πλαστικά Θράκης, η Τεχνική Ολυμπιακή, ο ΑΔΜΗΕ και η Λάμψα, ενώ ενισχύονται σημαντικά η ΑΒΑΞ, η Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η Alumil, η ΕΥΑΘ και ο ΟΛΘ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 33,92 εκατ. ευρώ, με τις ΔΑΑ, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank να κάνουν τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ η καθεμία. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 96,14 δισ. ευρώ. Αρνητικό είναι το πρόσημο για 63 μετοχές, θετικό για 41, ενώ 12 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Coca Cola και της Πειραιώς

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Intralot. Σε συνδυασμό με το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει, η Intralot θα αποπληρώσει τα 230 εκατ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενέκρινε σήμερα τη διαδικασία της επιτυχούς διάθεσης σε θεσμικούς επενδυτές 6 εκατ. μετοχών της, που της απέφερε το συνολικό ποσό των 79,2 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η γενική συνέλευση άναψε «πράσινο φως» και στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, διάρκειας δύο ετών. Η ΓΣ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ από «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ Συμμετοχών, Ακινήτων και Κατασκευών».

Στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη μετέχουν πλέον οι μετοχές του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με βαρύτητα 1,93%. Επιπλέον, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης οι μετοχές θα συμπεριληφθούν στους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging, με στάθμιση 15,6% και με ισχύ από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Όσο για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, δεν υπήρξε αλλαγή στον MSCI Greece Standard Index. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός δείκτης αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Ωστόσο, στον MSCI Small Cap Index προστέθηκαν οι Intralot και Intrakat, χωρίς να αφαιρεθεί κάποια μετοχή από τον δείκτη. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Φεβρουαρίου.

Αύριο (14/2) έχουμε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα 2023 της Coca Cola και της Τράπεζας Πειραιώς. Η πρώτη θα προβεί σε ανακοινώσεις το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ θα ακολουθήσει η τράπεζα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Για την Πειραιώς προβλέπεται ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, δυνατό guidance για την επόμενη διετία, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα δώσει σήμα για μέρισμα μετά από πολλά χρόνια.

Παραμένοντας στην Τρ. Πειραιώς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το placement για το -κατά πάσα πιθανότητα- 20+2% από το συνολικά 27% του ΤΧΣ θα λάβει χώρα στο διάστημα 4 με 6 Μαρτίου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

«Εξαφανίζονται» τα διαθέσιμα ακίνητα στις μεγάλες πόλεις της χώρας – Μείωση ακόμη και κατά 40% σε έναν χρόνο

Χωρίς ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών

Επιχειρήσεις: Τα πέντε κυριότερα οφέλη της ασφάλισης εμπορικής ιδιοκτησίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ