Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το ξέσπασμα του  κοροναϊού στην Κίνα που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 9 ανθρώπων και έχει μολύνει εκατοντάδες, επηρεάζει και την αγορά συναλλάγματος, προκαλώντας την υποχώρηση του κινεζικού γιουάν.

«Εχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στις χρηματαγορές τις τελευταίες 24-48 ώρες», αναφέρει ο Adarsh Sinha, συνεπικεφαλής του τομέα στρατηγικής ανάλυσης ξένου συναλλάγματος της Bank of America Securities μιλώντας στο CNBC.

Την Τρίτη το ιαπωνικό γεν που θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου σε επίπεδα λίγο κάτω από τα 109,8 δολάρια.
Στο μεταξύ, το κινεζικό γιουάν υποχώρησε τόσο στην ηπειρωτική Κίνα στα 6,902 δολ., όσο και εκτός ηπειρωτικής χώρας στα 6,9036.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 400 περιπτώσεις έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό με τους περισσότερους να προέρχονται από την Κίνα. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί σε Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν.
Οι ανησυχίες για εξάπλωση του ιού εντείνονται περισσότερο από το γεγονός ότι εκατομμύρια κόσμος αναμένεται να ταξιδέψουν εντός, αλλά και εκτός Κίνας ενόψει της αργίας του Σεληνιακού Έτους που ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο.

«Από επενδυτικής πλευράς, ο κόσμος μειώνει το ρίσκο και νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται στις αγορές συναλλάγματος της περιοχής», αναφέρει ο Sinha.

Σημειώνεται ότι το κινεζικό νόμισμα επιτρέπεται να διαπραγματεύεται εντός ενός στενού εύρους κοντά στο 2% που έχει θέσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Το ξέσπασμα του ιού ξυπνά μνήμες της πανδημίας SARS το 2002 και το 2003 που είχε σκοτώσει τότε 800 ανθρώπους, κυρίως από Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Ο SARS είχε σοβαρό αντίκτυπο στα ασιατικά νομίσματα και τις μετοχές, αναφέρουν αναλυτές της Nomura. Το κορεατικό γουόν και το δολάριο Σιγκαπούρης είχαν σημειώσει sell off έναντι του δολαρίου, ενώ επισημαίνουν ότι τώρα μεγάλο θα είναι ο αντίκτυπος και στο μπατ Ταϊλάνδης.