Ανεξέλεγκτη είναι η πτώση της τουρκικής λίρας, καθώς οι νέες υπερεξουσίες Ερντογάν αποδοκιμάζονται από τους ξένους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα διολισθαίνει στο ιστορικό χαμηλό των 4,7980 (λίρες ανά δολάριο), δεχόμενο απανωτά χτυπήματα από τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου.

Στον απόηχο της ανάλυψης του Υπουργείου Οικονομικών από το γαμπρό του, ο Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ότι στο εξής ο διορισμός του διοικητή και υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας θα είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα.

Οι επενδυτές φυσικά δεν αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο.

Μέχρι σήμερα η τουρκική λίρα έχει εξασθενήσει αισθητά, συγκριτικά με άλλα εθνικά νομίσματα.

Η σημερινή ισοτιμία ευρώ-λίρας είναι 1 προς 5,70. Πριν από έναν χρόνο ήταν ακόμη 1 προς 4 και το 2013 1 προς 2,5.

Η ραγδαία πτώση της λίρας σφίγγει το κλοιό γύρω από τις τουρκικές επιχειρήσεις –τουλάχιστον εκείνες που έχουν δανειστεί πλήρως ή εν μέρει σε ξένα νομίσματα.

Ως εκ τούτου πολλές τουρκικές επιχειρήσεις προσπαθούν αυτό το διάστημα να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον η εξασθενημένη λίρα ανεβάζει τις τιμές και στα εισαγόμενα είδη.

Ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ –τον Ιούνιο που πέρασε ανήλθε σε 15%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιχειρεί να αντιστρέψει τις εξελίξεις ανεβάζοντας τα βασικά επιτόκια. Ένα απαραίτητο μέτρο, τονίζουν οι οικονομολόγοι, το οποίο όμως
δεν αρέσει στον Ερντογάν, ο οποίος θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια προκειμένου να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην τουρκική οικονομία.

Αυτό εξηγεί γιατί επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι με τις ενέργειές του ο τούρκος πρόεδρος απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Όπως εκτιμούν, αργά ή γρήγορα τα προβλήματα θα γίνουν ορατά και ενδέχεται να αποδειχθούν πιο σοβαρά από όσο δείχνουν οι επιπτώσεις στην οικονομία που είναι ορατές ήδη σήμερα.

eroliraaaa.jpg