Σαφές μήνυμα πως η Federal Reserve θα συνεχίσει να κρατά σταθερά τα επιτόκια προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το πληθωριστικό ρίσκο που δημιουργεί η εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου, ακόμη σε περίπτωση εξασθένισης της αγοράς εργασίας, έστειλαν στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε δηλώσεις τους.
Σε δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις τους, πολλοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας απέκλεισαν την πιθανότητα προληπτικών μειώσεων επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας έναντι πιθανής επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω των δασμών.
Αντ’ αυτού, τα μέλη του συμβουλίου επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους στη διατήρηση υπό έλεγχο τόσο του πληθωρισμού όσο και των προσδοκιών των πολιτών για το ρυθμό αύξησης των τιμών. Το τελευταίο, εξάλλου, θα μπορούσε να επηρεάσει και την εικόνα στην αγορά εργασίας.
«Η ανάγκη να διατηρηθούν ισορροπημένες οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες και η πιθανή βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού λόγω των δασμών καθιστούν πιο δύσκολο το να δικαιολογηθεί μείωση επιτοκίων, ακόμη και αν αυξηθεί η ανεργία» επεσήμανε ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Μπεθ Χάμακ, πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, υποστήριξε ότι η τράπεζα επιλέγει συνειδητά να «περιμένει και να δει πού θα οδηγήσουν τα πράγματα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να κινηθώ αργά προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά γρήγορα προς τη λάθος».
Ανάλογη στάση κράτησαν και οι πρόεδροι της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, και του Κάνσας, Τζεφ Σμιντ, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά τους είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού, ιδίως μετά την επίδραση των δασμών.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Κάνσας, ο Τζεφ Σμιντ τόνισε πως είναι άκρως διστακτικός απέναντι στην θεωρία ότι η όποια επίδραση των δασμών στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη, δηλώνοντας μάλιστα ανήσυχος με την πορεία των πληθωριστικών προσδοκιών των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό σχολίασε πως η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να ισορροπήσει τον πληθωριστικό κίνδυνο με τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης και της απασχόλησης, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα παραμένει η πορεία των τιμών.
Στο τελευταίο συμφώνησε απόλυτα και η Λόρι Λόγκαν, η οποία μιλώντας σε εκδήλωση στο Ντάλας ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός που θα πυροδοτήσουν οι δασμοί δεν θα γίνει επίμονος!
«Για να επιτύχουμε με βιώσιμο τρόπο και τους δύο στόχους της διττής εντολής μας, θα είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τις αυξήσεις τιμών που σχετίζονται με τους δασμούς από το να οδηγήσουν σε πιο επίμονο πληθωρισμό» δήλωσε η Λόγκαν προσθέτοντας ότι «προς το παρόν, θεωρώ ότι η στάση της νομισματικής πολιτικής είναι καλά τοποθετημένη», κάτι που παραπέμπει σε αμετάβλητα επιτόκια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλμπέρτο Μουσαλέμ της St. Louis Fed και η Αντριάνα Κούγκλερ, μέλος διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι στάθηκαν στην ανάγκη για επαγρύπνηση απέναντι σε πιθανές πληθωριστικές εξάρσεις, ενώ προς το παρόν βλέπουν την αγορά εργασίας να παραμένει σταθερή.
Με τις τοποθετήσεις αυτές, οι αξιωματούχοι της Fed παρέμειναν στο μονοπάτι που χάραξε ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη Παρασκευή, όταν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστικές αποφάσεις όσο εξετάζονται οι συνέπειες από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εμπορικές πρωτοβουλίες του Τραμπ. Μάλιστα εξέφρασε ανοιχτά την άποψη πως οι δασμοί θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη.
Θυμίζουμε πως τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σημαντικά από το 2,8% στο 2,4% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας μάλιστα την πρώτη μηνιαία πτώση (κατά 0,1%) εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ήρθαν πριν την «καταιγίδα» των δασμών Τραμπ, επομένως δεν αποτυπώνουν τις συνέπειες τους.
Βέβαια, υπό την πίεση των αγορών, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε χθες σε προσωρινή παύση για 90 ημέρες των αυξημένων δασμών προς τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, πλην της Κίνας, όμως αναλυτές και traders συνεχίζουν να ανησυχούν δεδομένου πως πρόκειται για μια πρόσκαιρη εκεχειρία, η οποία μάλιστα δεν αφορά την Κίνα, έναντι της οποίας ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται αποφασισμένος να κρατήσει σκληρή στάση, παρά το όποιο πολιτικό ή οικονομικό τίμημα.
Σημειωτέον πως στις αγορές πλέον ποντάρουν σε λιγότερες από τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τις αρχές του 2026, με τις προσδοκίες για άμεση δράση της Fed να μετριάζονται σημαντικά.
Διαβάστε ακόμη
Σκλαβενίτης: Αύξηση στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων στα 960 ευρώ
Λευκός Οίκος: Οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα αγγίζουν πλέον συνολικά το 145%
Wall Street και TruthSocial στο μικροσκόπιο: Ο Τραμπ κατηγορείται για πιθανό insider trading
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.