Αγορές

ΟΠΕΚ: Εκτίναξη 25% της ζήτησης το 2021, ξεπερνώντας τα προ κορωνοϊού επίπεδα

  • newsroom


Τον περασμένο μήνα, η συμμαχία μείωσε την ημερήσια παραγωγή κατά 1,89 εκατ. βαρέλια, στα 22,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως

 

Μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου για το 2021 προβλέπει ο Οργανισμός Εξαγωγών  Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, εκτιμώντας ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με το τακτικό μηνιαίο δελτίο του Οργανισμού.

Βάσει των νέων εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ η ζήτηση του πετρελαίου θα ανέλθει το 2021 στα 29,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο υψηλότερο από αυτό του 2019.

H μεγάλη αυτή αύξηση θα οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κι ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα εκτυλίσσεται, ωστόσο ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας θα είναι οι πιέσεις που θα δεχθούν οι ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό στις ΗΠΑ μετά τη συρρίκνωση 7,4% της ζήτησης για φέτος, αναμένεται μία μικρή ανάκαμψη το 2021 σύμφωνα με το δελτίο.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν μειώσει την παραγωγή τους, στην προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου μετά την άτακτη υποχώρηση στην οποία επιδόθηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το δελτίο, τα μέλη της συμμαχίας εφάρμοσαν περισσότερο από το 100% των περικοπών για τις οποίες δεσμεύθηκαν τον Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα, η συμμαχία μείωσε την ημερήσια παραγωγή κατά 1,89 εκατ. βαρέλια, στα 22,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη συμμορφώθηκαν με τις δεσμεύσεις τους.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ η οποία συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Ρωσία συναντάται αύριο, σε μία συνάντηση όπου θα αποφασισθεί αν θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία για χαλάρωση των ημερήσιων περιορισμών στην παραγωγή περί του 10%, από τα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.

Απόρρητο Απόρρητο