Με θετικό πρόσημο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες ωστόσο να αναζητούν κατεύθυνση, καθώς στην οικονομική αβεβαιότητα που γεννά ο πληθωρισμός και η απειλή της ύφεσης, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, μετά και την νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού στις εκλογές της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης, Ιταλίας, προκαλώντας σε πολλούς ανησυχίες για την αντιευρωπαϊκή της στάση και για τους «τριγμούς» που θα προκαλέσει στην Ένωση.

Έτσι, την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,28% στις 389,31 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,54% στις 3.366 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,33% στις 12.323 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,48% στις 5.811 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,54% στις 7.055 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB κερδίζει 0,82% στις 21.250 μονάδες, και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,20% στις 7.567 μονάδες.

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη: το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, όπου —για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα. Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα αποτελεί την 70η μέσα σε 77 χρόνια στην Ιταλία, όπου το μέσο χρονικό διάστημα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας είναι οι 13 μήνες. Η κυρία Μελόνι έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των όρων της σχέσης της Ιταλίας με την ΕΕ: «η γιορτή τέλειωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα». Αξιώνει ιδίως αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επαναδιαπραγμάτευση, για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, του κολοσσιαίου πακέτου βοήθειας 190 δισ. ευρώ που συμφώνησαν να χορηγηθεί οι εταίροι της στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου να ανακάμψει έπειτα από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Φυσικά, οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις ήρθαν να συμπληρώσουν το ζοφερό πλαίσιο της οικονομίας, καθώς η οικονομική ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύεται όσο ο πληθωρισμός επιμένει να «καλπάζει», με τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να τον αντιμετωπίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια οδηγώντας σε ολοένα μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Οι ευρωαγορές δέχονται πιέσεις από την ταυτόχρονη στροφή των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη στη σύσφιξη της πολιτικής τους με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της -την πέμπτη από την αρχή του έτους- για να ακολουθήσουν την Πέμπτη και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η έβδομη αύξηση για την Τράπεζα της Αγγλίας από τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, με τη δική της αύξηση έβαλε τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, πτώση 5% σημείωσε σήμερα το πρωί η στερλίνα, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη φημολογία για αναγκαστική επεμβατική δράση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται αναφορικά με τις επιπτώσεις των ιστορικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Τρας.

Σοβαρές ήταν οι απώλειες που σημειώθηκαν την Δευτέρα και στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις διεθνείς αγορές. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έχασε 2,66%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,60%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component διολίσθησαν 1,20% και 0,27% αντίστοιχα, με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 10.20 ώρα Ελλάδος να χάνει 0,61%. Στη Σεούλ, ο KOSPI «βούλιαξε» 3,02%.

Διαβάστε ακόμη:

Το δολάριο δείχνει τα δόντια του: Ιστορικό χαμηλό για τη στερλίνα

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)

Ανάλυση: Γιατί η Ιταλία ψήφισε Μελόνι – Τι λένε στο newmoney ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο