Επιφυλακτικός όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Federal Reserve εμφανίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο Τζερόμ Πάουελ. Επανέλαβε, λοιπόν, πως το συμβούλιο θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο για να αποτιμήσει την πορεία του πληθωρισμού διατηρώντας έτσι την ασάφεια ως προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

«Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε αν οι πρόσφατες (αυξημένες) μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα εμπόδιο» τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve, σε ομιλία του στην επιχειρηματική σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε τελειώσει» όσον αφορά την προσπάθεια πτώσης του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε τελειώσει»

Βεβαίως, η προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει, αλλά ο κ. Πάουελ δεν θέλησε να δεσμευτεί σε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Δεν περιμένουμε πως θα είναι σωστό να μειώσουμε τα επιτόκια έως ότου έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά καθοδικά προς το 2%. Δεδομένης δε, της αντοχής της οικονομίας και την μέχρι τώρα πρόοδο στον πληθωρισμό, έχουμε ακόμη χρόνο για να αφήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία να κατευθύνουν τις αποφάσεις μας» σχολίασε ο κ. Πάουελ.

Το συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση του άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, κάτι που ικανοποίησε την αγορά και τροφοδότησε ένα νέο ράλι στη Wall Street. Έκτοτε, ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ όσο και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν υιοθετήσει πιο επιφυλακτικές απόψεις θέλοντας να συγκρατήσουν τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς.

«Οι πρόσφατες μετρήσεις τόσο όσον αφορά την προσθήκη θέσεων εργασίας όσο και τον πληθωρισμό κινήθηκαν άνω του αναμενόμενου» υπογράμμισε και σήμερα ο επικεφαλής της Fed. Αυτό, όπως τόνισε, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που σημαίνει πως η μείωση των επιτοκίων θα έρθει «κάποια στιγμή φέτος, ωστόσο προφανώς αιτιολογεί τη διστακτική στάση του συμβουλίου.

Διστακτικά τα μέλη της FOMC

Το τελευταίο έχει να κάνει κυρίως με την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης του πληθωρισμού σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως έδειξαν τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους, αλλά και με τη συντήρηση της εικόνας υπεθέρμανσης της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, μόλις σήμερα η αγορά αιφνιδιάστηκε εκ νέου από το άλμα των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, με την έκθεση του ADP να δείχνει την προσθήκη 184.000 θέσεων το Μάρτιο, που είναι η πιο ισχυρή μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, σε σχέση με τις μόλις 148.000 προσλήψεις που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντιστοίχως, ο ρυθμός αύξησης των μισθών εκτινάχθηκε από το 7,6% στο 10%, ένα στοιχείο που σίγουρα δεν αρέσει καθόλου στην κεντρική τράπεζα.

Τόσο η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, όσο και η σαφώς πιο μετριοπαθής πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι υποστήριξαν σε δηλώσεις τους χθες πως το συμβούλιο χρειάζεται περισσότερα στοιχεία και δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Αν και αμφότερες συμφώνησαν με την γενική πρόβλεψη για τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Αντιθέτως, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της Atlanta Fed, Ραφαέλ Μπόστιτς, σε συνέντευξη του στο CNBC σήμερα, δήλωσε ανήσυχος για την υποχώρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως το συμβούλιο θα προχωρήσει σε μία μόνο μείωση των επιτοκίων, στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς!

Σημειωτέον πως οι απόψεις των εν λόγω στελεχών είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου πως όλοι τους έχουν δικαίωμα ψήφου στην FOMC.

Ανεξάρτητη η Fed έναντι των πολιτικών συνθηκών

Η συζήτηση στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στράφηκε και στις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του ανεξάρτητου ρόλου της κεντρικής τράπεζας και τη δυνατότητα της να διαμορφώνει ελεύθερη τη στρατηγική της ανεξαρτήτως των πολιτικών γεγονότων.

«Η ανάλυση μας είναι ελεύθερη από οποιαδήποτε προσωπική ή πολιτική άποψη, καθώς βρισκόμαστε στην υπηρεσία του κοινού» υπογράμμισε.

Το τελευταίο πιθανότατα έχει να κάνει και με την κριτική που έχει ασκήσει κατά της Fed και του Τζερόμ Πάουελ προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να ήταν ο πρόεδρος που πρωτοδιόρισε τον Πάουελ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, αλλά έχει δηλώσει εσχάτως ότι θέλει να τον… ξηλώσει.

Αναθεώρηση του πλαισίου

Πάντως, οι δηλώσεις Πάουελ έκρυβαν και μια είδηση. Ο πρόεδρος της Fed ανακοίνωσε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε μια νέα αναθεώρηση του πλαισίου διαμόρφωσης της νομισματικής της πολιτικής. Η τελευταία αναθεώρηση έλαβε χώρα το 2019 και ολοκληρώθηκε εν μέσω της πανδημίας, πριν δηλαδή το ράλι του πληθωρισμού, με τους αναλυτές να την έχουν χαρακτηρίσει ως αρκετά μετριοπαθή (dovish).

Επομένως με τα νέα δεδομένα και την επί μακρόν συντήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, παρά την άνοδο των επιτοκίων, κρίθηκε προφανώς επιτακτική μια νέα μελέτη και αναθεώρηση του πλαισίου.

Διαβάστε ακόμη

Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα

Δ. Κουτσολιούτσος: Τι είπε για τις πλαστογραφίες και τις κατηγορίες για εικονικές πωλήσεις στη Folli Follie

Αριστείδης Πίττας: Η Euroseas εκσυγχρονίζει τον στόλο της και μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ