Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον  πληθωρισμό.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της Fed. «Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας…δεν είναι λογικό για μια οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ο Πρόεδρος της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφέροντας ότι περαιτέρω «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη και θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα». «Ο ρυθμός των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη της οικονομίας», ανέφερε.

«Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο μετρήσεις για την αγορά εργασίας και θα λάβουμε την απόφαση μας τότε», ανέφερε. «Δεν θα δώσω ένα συγκεκριμένο guidance για την απόφαση του Σεπτεμβρίου, μπορεί να είναι μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση, θα μας καθοδηγήσουν τα στοιχεία.»

Ο διοικητής της Fed χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «πολύ υψηλό» και ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η κατάλληλη στρατηγική θα είναι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού συνεχίσουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Ποια «επώνυμα» ακίνητα άλλαξαν χέρια (pics)

«Καμπανάκι» από Deutsche Bank: Ίσως χρειαστεί δελτίο στο φυσικό αέριο

Ελληνο-σαουδαραβικό Forum: Έπεσαν οι υπογραφές για 16 επιχειρηματικές συμφωνίες