Ανοδικά έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τα χειρότερα των προβλέψεων μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα. Η άνοδος αυτή οφείλεται τόσο στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, όσο και στο νέο ρεκόρ που σημειώθηκε στη Wall Street.

Στην Αυστραλία, o ASX 200 χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, καθώς η άνοδος κατά 1,4% του ενεργειακού κλάδου αντισταθμίστηκε από τον χρηματοοικονομικό υποδείκτη που υποχώρησε κατά 0,689%.

Στην Ιαπωνία, μετά τη χθεσινή αργία, ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο σχεδόν 1%. Στην Κορέα, ο Kospi διατηρήθηκε στο επίπεδο των 2.049,87 μονάδων, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν κατά 0,3%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,77%.

Μεικτή η εικόνα στις κινεζικές αγορές μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίου της χώρας που υπολείπονται των προβλέψεων.

Ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 0,24%, ενώ ο Shenzhen παρέμεινε στις 1.952 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης οικονομολόγων του Reuters, για άνοδο 6,1%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10,2% έναντι πρόβλεψης για 10,5%, ενώ οι πάγιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου , έναντι πρόβλεψης για 8,8%.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα και στο πετρέλαιο, που έκλεισε χθες σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, ο Khalid al-Falih είπε ότι «η Σαουδική Αραβία θα συζητήσει την πιθανότητα να αναλάβει δράση προκειμένου από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς του OPEC και μη σε επερχόμενη συνάντησή τους».

Με κέρδη έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ, βρίσκοντας στήριξη στην ‘άνοδο των τιμών του αργού, αλλά και στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα μάκρο. Συγκεκριμένα ήταν η πρώτη φορά από το 1999 που και οι οι τρεις δείκτες της Wall Street έσπασαν για πρώτη φορά το ιστορικό υψηλό τους ταυτόχρονα.