Με απώλειες, τόσο στην ημέρα όσον και στην εβδομάδα (άνω του 4%) έκλεισαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το νέο ξέσπασμα της πανδημίας του Covid στην Κίνα και τον επερχόμενο κύκλο νομισματικής σύσφιγξης από τις κεντρικές τράπεζες να θολώνουν τις προοπτικές της ζήτησης για ενεργειακούς πόρους.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, υποχώρησε κατά 1,68 δολ. ή 1,6%, κλείνοντας στα 106,65 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 4,5% για την εβδομάδα.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου απώλεσε 1,72 δολ. ή 1,7%, κλείνοντας στα 102,07 δολ. το βαρέλι, με πτώση 4,1% στην εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

“Ένα μέρος της πτώσης σχετίζεται με ανησυχία για τη ζήτηση σε σχέση με την ιδιαίτερα σκληρή πολιτική της Κίνας κατά του Covid, η οποία απειλεί την οικονομική δραστηριότητα της οικονομικής μεγαλούπολης της Σαγκάης για πολλές εβδομάδες. Η εκρηκτική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, ή ισχύς του δολαρίου και η κατρακύλα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ επίσης ασκούν πίεση”, σημειώνει η αναλύτρια της Commerzbank, Carsten Fritsch, σε σημείωμά της προς τους πελάτες της.

Οι διαταραχές στην παραγωγή στη Λιβύη, από την άλλη πλευρά, αποτέλεσαν στοιχείο στήριξης των τιμών την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, που παρακολουθούν και ένα πιθανό σχέδιο κλιμακωτής απαγκίστρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αναλυτές της Morgan Stanley αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του Brent στα 130 δολάρια το βαρέλι από 120 δολ., αναμένοντας μεγαλύτερο παραγωγικό έλλειμμα την ερχόμενη περίοδο.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Απώλειες και για την Παρασκευή 22-4 αλλά και για την εβδομάδα 

Απίστευτα κέρδη για την Tesla ενώ τα μοντέλα της ακριβαίνουν – Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μασκ (πίνακας + vid)

Υδρογονάνθρακες: Τι έρχεται μετά την αποχώρηση της Total από τα «οικόπεδα» της Κρήτης