Αγορές

Πετρέλαιο: «Φρένο» στην άνοδο οι ανησυχίες για την επέλαση του κορωνοϊού

  • newsroom


Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική «Υπονομεύει το συναίσθημα, υπονομεύει την οικονομική δραστηριότητα, υπονομεύει τη ζήτηση» σύμφωνα με τους αναλυτές

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το πετρέλαιο, με το κλίμα στην αγορά να αμφιταλαντεύεται μεταξύ των απειλών για τη ζήτηση από τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού με την ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής της Λιβύης και των ελπίδων ότι οι συνομιλίες στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης θα φθάσουν σε αίσιο τέλος.

Η τιμή του μπρεντ κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,31% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού σημείωσε άνοδο 0,68% στα 41,51 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για άλλο ένα πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, τονίζει ο Τζον Κίλνταφ, συνεργάτης της Again Capital.

«Αν έρθει η συμφωνία, νομίζω ότι θα στηρίξει τις τιμές, σε αντίθετη περίπτωση θα ασκηθούν πιέσεις», συμμπληρώνει.

Ενώ η Βουλή, με επικεφαλής την Πελόσι, θα μπορούσε να εγκρίνει το νομοσχέδιο, η Γερουσία στον Λευκό Οίκο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους είναι λιγότερο διατεθειμένη να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που έχει επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα επηρεάζει επίσης τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Κίλνταφ.

«Υπονομεύει το συναίσθημα, υπονομεύει την οικονομική δραστηριότητα, υπονομεύει τη ζήτηση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+, δεσμεύτηκε χθες Δευτέρα να στηρίξει την αγορά.

Ωστόσο, αυτές οι χώρες σκοπεύουν να μειώσουν τις ημερήσιες περικοπές παραγωγής περικοπών τον Ιανουάριο από 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε περίπου 5,7 εκατ. bpd.

Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ και η οποία εξαιρείται από τις περικοπές, έχει αυξήσει επίσης την παραγωγή της μετά από τις ένοπλες συγκρούσεις που έκλεισαν σχεδόν όλη την παραγωγή της χώρας τον Ιανουάριο, διοχετεύοντας περισσότερο πετρέλαιο σε μια ήδη αγορά που είναι ήδη πλήρης.

Η παραγωγή από το μεγαλύτερο πεδίο Σαράρα, επανήλθε στις 11 Οκτωβρίου, διαμορφούμενη επί του παρόντος σε περίπου 150.000 bpd, σχεδόν το ήμισυ της παραγωγικής της δυναμικότητάς.

Ακόμα ένα πετρελαϊκό πεδίο δυναμικότητας 70.000 bpd αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 24 Οκτωβρίου.