Στη μέγγενη των πτωτικών τιμών του πετρελαίου και των εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκεται την πρώτη μέρα της εβδομάδας η Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να δουν το μέγεθος στο οποίο έχουν επηρεαστεί οι εταιρείες από τον κορωνοϊό.

Οι ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία ενισχύουν τους φόβους στα χρηματιστήρια, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν κατρακύλα.

Ο Dow Jones χάνει 390 μονάδες με πτώση 1,7%, ο S&P 500 χάνει 1,2% και ο Nasdaq Composite πέφτει 0,9%.

Chevron και Exxon Mobil υποχωρούν περισσότερο από 5% και παρασύρουν μαζί τους και τον Dow Jones. Ο ενεργειακός τομέας S&P 500 έχασε περισσότερο από 6% στις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι Occidental Petroleum και Halliburton έχασαν περισσότερο από 10%.

Το συμβόλαιο του Μαΐου για το West Texas Intermediate, το οποίο λήγει την Τρίτη, βυθίστηκε 32% στα 12,30 δολάρια ανά βαρέλι λόγω ασθενών προοπτικών ζήτησης και ζητημάτων ικανότητας αποθήκευσης.

Ο αρνητικός αντίκτυπος στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης από το πετρέλαιο πιθανότατα θα ήταν χειρότερος εάν δεν μειώνονταν οι συμβάσεις πετρελαίου που θα έληγαν τους επόμενους μήνες. Το συμβόλαιο του WTI τον Ιούνιο μειώθηκε πάνω από 7% στα 23,14 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο πετρελαίου του Ιουλίου μειώθηκε κατά 4%. Τα διυλιστήρια δεν χρειάζονται πετρέλαιο και βρίσκονται κοντά στην ικανότητα αποθήκευσης.

Ανησυχητική είναι και η έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P η οποία αναφέρει πως ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 είναι μακρόσυρτος και πιο έντονος από ό,τι είχε εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα ο οίκος να μειώσει και πάλι τις μακροοικονομικές προβλέψεις της.

Τώρα η S&P βλέπει το παγκόσμιο ΑΕΠ να μειώνεται 2,4% φέτος, με τις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να συρρικνώνονται κατά 5,2% και 7,3%, αντίστοιχα. Αναμένει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει κατά 5,9% το 2021.

Οι μετοχές των ΗΠΑ έλαβαν ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Λευκός Οίκος συζήτησε για το άνοιγμα της οικονομίας και η Gilead Sciences φάνηκε να έχει μια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό.