Ισχυρά κέρδη κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση των καυσίμων θα συνεχίσει να εξασθενεί καθώς οι αυξανόμενα κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο, απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

Χθες ο ΟΠΕΚ στην τακτική μηνιαία έκθεσή, προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2021 θα αυξηθεί κατά 6,54 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 96,84 εκατ. bpd, 80.000 bpd λιγότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου, απόρροια των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η τιμή του μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,1%, στα 43,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού κατέγραψε κέρδη 2,1% στα 41,06 δολάρια το βαρέλι.

Οι ηγέτες δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοί του όπως η Ρωσία, η συμμαχία με την ονομασία ΟΠΕΚ+, θα επιμείνουν στα σχέδιά τους για χαλάρωση των περικοπών στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χθες Τρίτη.

«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές στην Ασία καθώς το ράλι του δολαρίου κάνει διάλειμμα και η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν ένα κοινό μέτωπο, παρακινώντας τους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής», δηλώνει ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA.

«Οι τιμές δείχνουν πολύ ευάλωτες καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ», προσθέτει.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει 4 ημέρες μετά το χτύπημα του τυφώνα Δέλτα, με τη μείωση της παραγωγής να πέφτει στο 44% την Τρίτη από 69% τη Δευτέρα.