Τις απώλειές του από τη συνεδρίαση της Πέμπτης επέκτεινε σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα μειώσει τη ζήτηση σε δύο από τις μεγαλύτερες περιοχές κατανάλωσης καυσίμων στον κόσμο.

Η τιμή του μπρεντ κινήθηκε χαμηλότερα 0,3%, στα 42,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού απώλεσε 0,5%, στα 40,76 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές υποχώρησαν και την Πέμπτη, ωστόσο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε τώρα μια αρκετά ενεργή εξάπλωση της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως και στη Βόρεια Αμερική, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεάσει την ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου», δηλώνει ο Λάκχλαν Σο, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

«Ενάντια σε αυτό, η προσφορά της Λιβύης ανακάμπτει αρκετά έντονα. Στην αγορά το ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς ενδέχεται να διαταραχθεί».

Στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες επανέφεραν τις απαγορεύσεις για την κυκλοφορία και τα lockdowns για να καταπολεμήσουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με την Βρετανία να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στο Λονδίνο από σήμερα.

Τα κρούσματα της πανδημίας έχουν αυξηθεί στις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες, με τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες να ανεβαίνουν σε επίπεδα ρεκόρ, σε ένα δυσοίωνο σημάδι νέας έξαρσης της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο κι ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Το πετρέλαιο δέχθηκε επίσης πιέσεις μέσα στην εβδομάδα από το δολάριο που σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα σε διάστημα μηνός, έπειτα από την αναζήτηση των επενδυτών για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα και την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Το πετρέλαιο το οποίο αποτιμάται σε αμερικανικό δολάριο, τείνει να υποχωρεί όταν το δολάριο ενισχύεται καθώς οι αγορές καυσίμων για εκείνους που διαπραγματεύονται με άλλα νομίσματα καθίστανται πιο ακριβές.

«Το ενισχυμένο δολάριο έναντι του ευρώ επηρέασε επίσης το επενδυτικό κλίμα», αναφέρει ο Καζουχίκο Σαίτο, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi.

Η τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ+, ολοκλήρωσε τη συνάντησή της την Πέμπτη εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, τα οποία θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο κι έπειτα», επισημαίνει ο Χιρογιάκι Κικουκάουα, γενικός διευθυντής της Nissan Securities.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να χαλαρώσει τις τρέχουσες περικοπές εφοδιασμού των 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) κατά 2 εκατ. bpd τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο παραδέχεται ότι η ζήτηση καυσίμων μοιάζει «αναιμική».

Οι πτωτικές προοπτικές της ζήτησης και η αύξηση της προσφοράς από τη Λιβύη, μπορεί να σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να μετακυλίσει τις υπάρχουσες περικοπές για επόμενο έτος, όπως ανέφεραν πηγές της συμμαχίας την Πέμπτη.

Στις 30 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη μία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ για τον καθορισμό πολιτικής, έως την 1η Δεκεμβρίου.