Αγορές

Πετρέλαιο: Βαριές απώλειες 4%, μετά τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ

  • newsroom


Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 βαρέλια την εβδομάδα έως 16 τις Οκτωβρίου, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 1,8 εκατ. βαρελιών.

Βαριές απώλειες κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η ραγδαία αύξηση στα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ, πυροδότησε ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων στον κόσμο, την ώρα που παγκοσμίως κυριαρχούν φόβοι ότι τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού θα επιβραδύνουν επίσης τη ζήτηση.

Η τιμή του μπρεντ έκανε βουτιά 3,4% στα 41,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού έκανε βουτιά 4% στα 40,05 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, μαζί με την πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων παγκοσμίως, ώθησαν τους επενδυτές να προβούν σε προσαρμογές ανοιχτών θέσεων», όπως δήλωσε ο Τσιγιόκι Τσεν, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 βαρέλια την εβδομάδα έως 16 τις Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 1,8 εκατ. βαρελιών.

Επιπρόσθετα, την Τρίτη τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια, με ορισμένες χώρες της Ευρώπης να επιβάλλουν νέα lockdowns.

Από την πλευρά του εφοδιασμού, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το μέλλον των ημερήσιων περιορισμών στην παραγωγή πετρελαίου μετά το Δεκέμβριο, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια μείωσης των υφιστάμενων περιορισμών παραγωγής.

Νωρίτερα φέτος, ο ΟΠΕΚ+, συμφώνησε να μειωθούν οι περικοπές παραγωγής τον Ιανουάριο από τα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) σε περίπου 5,7 εκατ. bpd.

Ταυτόχρονα, το μέλος του ΟΠΕΚ, η Λιβύη, η οποία έχει εξαιρεθεί από τις περικοπές, αυξάνει την παραγωγή της μετά τις ένοπλες συγκρούσεις που έκλεισαν σχεδόν όλη την παραγωγή της χώρας τον Ιανουάριο, διοχετεύοντας περισσότερο πετρέλαιο σε μια αγορά που είναι ήδη πλήρης.

Εν τω μεταξύ, κάποια στήριξη οι τιμές τη βρήκαν από τον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, καθώς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να δεχτεί ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο.

«Οι ελπίδες για οικονομική στήριξη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της υποχώρησης στην κατανάλωση από την πανδημία, αναμένεται να ελαττώσουν τις απώλειες, ωστόσο η προγραμματισμένη μείωση των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ θα περιορίσει τυχόν μελλοντικά κέρδη», τόνισε ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rakuten Securities, προβλέποντας ανοδικές και αρνητικές μεταβολές εύρους 5 δολαρίων στην τιμή ανά βαρέλι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.