Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, καθώς η προοπτική αμερικανικής παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος υπέρ της Ιαπωνίας επιβάρυνε το κλίμα για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια, ενισχυμένος από τη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων.
Ο Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε έως 0,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, μετά από έλεγχο επιτοκίων την Παρασκευή από την Federal Reserve Bank of New York, που αναζωπύρωσε εικασίες ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να συνδράμουν την Ιαπωνία στις προσπάθειές της να αποδυναμώσει το δολάριο έναντι του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε έως 1,2%, ενώ τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών έδειχναν ήπιες απώλειες για ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος έρχεται καθώς ο επικεφαλής νομισματικών υποθέσεων της Ιαπωνίας Ατσούσι Μιμούρα δήλωσε ότι το Τόκιο θα κινηθεί σε στενό συντονισμό με την Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.
«Το μεγαλύτερο σήμα είναι ο συντονισμός πολιτικής», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπαέθα, ανώτερος αντιπρόεδρος της Frontclear. «Αν οι αγορές εκλάβουν τον συντονισμό ως διάθεση ανοχής πιο χαλαρών παγκόσμιων συνθηκών για το δολάριο, ιδίως με μια πιο “ήπια” αντίδραση της Fed, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη πτωτική πορεία του δολαρίου».

Οι traders είδαν τις κινήσεις της Fed της Νέας Υόρκης ως ένδειξη προετοιμασίας για άμεση στήριξη της ιαπωνικής παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος. Το δολάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάιο, υπό το βάρος απρόβλεπτης αμερικανικής πολιτικής, εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ–Ευρώπης και επιθέσεων στην ανεξαρτησία της Fed.
Το Σαββατοκύριακο εντάθηκαν και οι ανησυχίες για νέο shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% στις εισαγωγές από τον Καναδά.
Αγορές ομολόγων και Ασία
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα εν μέσω δασμολογικών απειλών και αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Οι μετοχικές αγορές υποχώρησαν σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ.
Τα ασιατικά νομίσματα ωφελήθηκαν από την αδυναμία του δολαρίου: το μαλαισιανό ρίνγκιτ έφτασε στο ισχυρότερο επίπεδο από το 2018, το νοτιοκορεατικό γουόν στο υψηλότερο τριών εβδομάδων και το δολάριο Σιγκαπούρης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Στο επίκεντρο ξανά το δολάριο
Η προσοχή στρέφεται εκ νέου στο δολάριο και την Ιαπωνία, μετά την άνοδο των ιαπωνικών αποδόσεων την περασμένη εβδομάδα που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς η Fed ετοιμάζεται για την απόφαση πολιτικής και οι τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft και Tesla ανακοινώνουν αποτελέσματα.
Για πολλούς παρατηρητές, τα σημάδια αμερικανικής στήριξης του γεν επαναφέρουν τη συζήτηση για συντονισμένη παρέμβαση ώστε να καθοδηγηθεί το δολάριο χαμηλότερα έναντι βασικών εμπορικών εταίρων. Ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών εξαγωγέων απέναντι σε Κίνα και Ιαπωνία.
«Αν η Fed της Νέας Υόρκης συμμετάσχει, το ράλι του γεν θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Γκάρεθ Μπέρι της Macquarie Bank στη Σιγκαπούρη. «Όχι μόνο συμβολικά. Η Ιαπωνία έχει πολλά δολάρια να πουλήσει, αλλά η Fed της Νέας Υόρκης έχει πρακτικά απεριόριστα. Θα εκληφθεί και ως ένδειξη ότι ο Τραμπ επιδιώκει γενικότερα ασθενέστερο δολάριο».
Διαβάστε ακόμη
Δισεκατομμυριούχοι και φορολογία: Πώς ο νέος φόρος διχάζει τη Silicon Valley
Αυξήσεις – φωτιά στα πρόστιμα για μετακίνηση χωρίς εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σταθερά τιμολόγια ρεύματος: Τι αλλάζει στην επιλογή για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.