Στροφή των αναλυτών σε ασφαλέστερα assets, όπως ο χρυσός, προβλέπουν οι αναλυτές με φόντο το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ για τον οποίο οι ίδιοι οι Ισραηλινοί έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Με την Μέση Ανατολή να έχει πάρει… φωτιά μετά την εισβολή δυνάμεων της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που έχει φέρει σε δυσχερή θέση και τα γειτονικά κράτη της περιοχής (κάτι που αποτυπώνεται στη διαταραχή των χρηματιστηρίων τους σήμερα) οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν αυξημένες τοποθετήσεις σε χρυσό και δολάρια, συνάμα με μια πιθανή αύξηση της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα, τα οποία κλυδωνίζονταν έντονα τις προηγούμενες ημέρες.

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το γιατί ο κόσμος πρέπει να έχει και χρυσό στο χαρτοφυλάκιο του. Είναι η τέλεια τοποθέτηση κόντρα στις διεθνείς αναταράξεις» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, ο Πίτερ Καρντίλο της Spartan Capital Securities.

Σημειωτέον ότι ο χρυσός είχε καταγράψει ένα καθοδικό σερί εννέα συνεδριάσεων, που ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση του από το 2016, πριν παρουσιάσει μια ελαφρά ανάρρωση την Παρασκευή,

Κατά τον Καρντίλο, από τον πόλεμο στο Ισραήλ θα ωφεληθεί πιθανότατα και το αμερικανικό νόμισμα. «Όποτε υπάρχει κάποια διεθνής αναταραχή, το δολάριο ενισχύεται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα του πετρελαίου

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν προφανώς από το μέγεθος και το βάθος της σύρραξης που έχει ξεσπάσει. Αυτό είναι κάτι που είναι πιθανόν να φέρει διαταραχές και στα commodities και κυρίως στο πετρέλαιο, αν και είναι ακόμη νωρίς.

Η πρωτοφανής επίθεση της Χαμάς επικροτήθηκε από την Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ιρανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους υποστηρίζοντας τους Παλαιστινίους, ενώ πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι «έδειξαν» από τη πρώτη στιγμή την Τεχεράνη ως υποστηρικτή και οργανωτή της επίθεσης από τους μαχητές της Χαμάς. Η πιθανή εμπλοκή του Ιράν είναι, λοιπόν, πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις, κάτι για το οποίο το Τελ Αβίβ σίγουρα θα πιέσει.

Μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει τριγμούς στην πετρελαϊκή αγορά σε ένα διάστημα που η ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά. Και όπως σχολιάζουν αναλυτές του κλάδου, η αύξηση αυτή σχετίζεται με την όποια πρόοδο είχαν κάνει στο παρασκήνιο οι Ιρανοί στις σχέσεις τους με τη Δύση και κυρίως με τις ΗΠΑ, κάτι που τώρα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Στην όλη εξίσωση βασικό ρόλο έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αραβικές χώρες και κυρίως η Σαουδική Αραβία, που είναι και η άτυπη επικεφαλής του ΟΠΕΚ. «Το πιο κρίσιμο θέμα είναι να δούμε πως θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία» επισημαίνει, στο Reuters, ο Μπράιαν Τζέικομπσεν της Annex Wealth Management.

Θυμίζουμε πως υπό τις ευλογίες της Ουάσιγκτον Τελ Αβίβ και Ριάντ βρίσκονταν σε μια φάση επαναπροσέγγισης και κοντά στην επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας που θα έβαζε τις σχέσεις τους σε νέα βάση.

Μέσα στο κλίμα αυτό το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο παραμένει δυσλειτουργικό, όσο είναι σε διαδικασία αναζήτησης νέου προέδρου μετά την καθαίρεση του Κέβιν Μακάρθι, προφανώς δεν βοηθά τις πρακτικές διαδικασίες από την αμερικανική πλευρά. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους να παρέχει πρόσθετη βοήθεια προς το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

Όλη η αλήθεια πίσω από τις «λαμπερές» ετικέτες: Πώς δημιουργείται η υψηλή ραπτική για την ελίτ

Oι 10 κορυφαίοι δημιουργοί και influencers το 2023 σύμφωνα με το Forbes (Instagram pics)

Πολ Ρίτσαρντ Κόλσον: Ο Ιρλανδός μεγιστάνας του χάλυβα που «αναστάτωσε» το Πόρτο Χέλι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ