Το τέλος της bull market (ανοδική αγορά) για τις αμερικανικές μετοχές αυτόν τον μήνα υπήρξε αιματηρό. Όμως το πόσο θα διαρκέσει η νέα αυτή bear market (καθοδική αγορά) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος του οικονομικού σοκ που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός αλλά και από τις άλλες χρηματοοικονομικές αδυναμίες που θα αποκαλύψει ή θα επιδεινώσει.

O S&P 500 βρίσκεται πλέον σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα υψηλά, με τους αναλυτές και τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές ή εάν θα έχει και συνέχεια η πτώση.

H έρευνα του Peter Oppenheimer επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Goldman Sachs, ρίχνει φως στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν και σε τι διαφέρει η σημερινή κατάσταση. Ο Oppenheimer συγκέντρωσε τα στοιχεία από 27 bear markets από το 1800 και διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος των απωλειών που καταγράφουν είναι 38%, ενώ απαιτήθηκαν κατά μέσο όρο 60 μήνες για να επιστρέψουν οι αμερικανικές μετοχές στα προηγούμενα υψηλά τους.

Ωστόσο, καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των bear markets με τον Oppenheimer να τις χωρίζει σε τρεις κατηγορίες.

Οι bear markets «διαρθρωτικής φύσης», οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαθειές οικονομικές ανισορροπίες και τις οικονομικές φούσκες που «έσπασαν», κατέγραψαν κατά μέσο όρο 57% πτώση και χρειάστηκαν 111 μήνες για να επιστρέψουν στα προηγούμενα υψηλά τους.

Οι μεγαλύτερης ποικιλίας «κυκλικές» bear markets, στις οποίες η άνοδος των επιτοκίων αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα και πιέζει τα εταιρικά κέρδη, κατέγραψαν μέσο όρο πτώσης κατά 31% και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 50 μήνες για να ανακάμψουν.

Τέλος, οι «οδηγούμενες από γεγονότα» bear markets είναι εκείνες που προκαλούνται από κάποιο είδος σοκ, όπως ο πόλεμος, οι κορυφώσεις (θετικές ή αρνητικές) των τιμών του πετρελαίου, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές ή μια βραχεία οικονομική καταστροφή, όπως η κατάρρευση της Μαύρης Δευτέρας. Αυτή φαίνεται να είναι και η περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Oppenheimer.

Αυτού του είδους οι bear markets καταγράφουν κατά μέσο όρο μικρότερες απώλειες της τάξης του 29% και διαρκούν μόλις 15 μήνες.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο Oppenheimer υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η σημερινή bear market μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο οδυνηρή από τις τυπικές «οδηγούμενες από γεγονότα» bear markets του παρελθόντος.

Όπως επισημαίνει η παγκόσμια πανδημία και η ταυτόχρονη αναστολή της οικονομίας σε όλο τον πλανήτη συνιστά έναν νέο κίνδυνο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία και τα επιτόκια είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά στην παγκόσμια οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν λιγότερη δύναμη πυρός για να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτή η bear market θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ πιο ολέθριο και επίμονο, καταλήγει ο αναλυτής.