Το Ντουμπάι ηγήθηκε της πτώσης των μετοχών στη Μέση Ανατολή, επιμηκύνοντας το παγκόσμιο ξεπούλημα, με το χαμηλό ρεκόρ του πετρελαίου να έχει επηρεάσει την περιοχή.

Ο Γενικός δείκτης DFM κατέγραψε πτώση 7,5%, ενώ ο δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul All Share υποχωρούσε 5,9%. Την ίδια ώρα ο δείκτης QE του Κατάρ υποχωρούσε 5,3%, ο TA-25 του Ισραήλ 4,3% ενώ ο δείκτης EGX30 της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο (-5,1%).

Απ’ την πρόσφατη κορύφωση τους φέτος οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Αμπού Ντάμπι και το Ομάν έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10%. Παράλληλα ο παγκόσμιος δείκτης των αναδυόμενων αγορών, MSCI Emerging Markets είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Η υποχώρηση του πετρελαίου Brent κάτω από τα $45/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009 ασκεί μεγάλη πίεση στα κράτη του Κόλπου τη στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές απομακρύνονται από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου μετά την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν και την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα επιτόκια ως το τέλος τους έτους.

«Στο κόκκινο είναι όλο το ταμπλό και οι πωλήσεις αφορούν όλες τις μετοχές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στη δραματική πτώση του πετρελαίου», σχολιάζει ο Ramez Merhi, διευθυντής της Al Masah Capital Ltd με έδρα το Ντουμπάι που έχει υπό τη διαχείριση του 500 εκατ. δολ.. «Εάν αυτές οι τιμές διατηρηθούν τότε οι περιφερειακές οικονομίες του Κόλπου θα επιβραδύνουν σημαντικά», εκτιμά.

To Brent υποχώρησε στα $45,46/βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, ενώ το West Texas Intermediate στα $40,45/βαρέλι στο New York Mercantile Exchange. Μάλιστα η Citigroup εκτιμά ότι το αργό πετρέλαιο WTI μπορεί να διολισθήσει στα $32 εάν διατηρηθεί το πλεόνασμα παραγωγής και προμηθειών που υπάρχει σήμερα.

“Bear Market”

Σύμφωνα με το Bloomberg οι μετοχές στη Σαουδική Αραβία πλέον έχουν εισέλθει σε “Bear Market” καθώς ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει απώλειες 22% απ’ τα πρόσφατα υψηλά που σημείωσε. Μάλιστα χθες Σάββατο ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές αξιολόγησης ΑΑ που έχει η χώρα σε “αρνητικές” από “σταθερές”, δίνοντας μήνυμα ότι η επόμενη απόφαση της μπορεί να είναι η υποβάθμιση της ίδιας της αξιολόγησης.

“Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας ακολουθεί την τάση των παγκόσμιων αγορών μετοχών και του πετρελαίου”, σχολιάζει ο Muhammad Faisal Potrik, επικεφαλής ανάλυσης της Riyad Capital με έδρα το Ριάντ. “Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και η υποβάθμιση των προοπτικών αξιολόγησης της χώρας δεν βοηθούν. Ο συνδυασμός τους θα αποτελεί βαρίδι για τις μετοχές στη χώρα”, προσθέτει.

Η ανησυχία για μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αυξάνεται μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου έξι ετών.

Στην πρέσα οι αναδυόμενες αγορές

Το παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών που έστειλε τους δείκτες μεταξύ άλλων σε Ταϊβάν, Βραζιλία και Ινδονησία σε “Bear Market” έχει αρχίσει να επηρεάζει και την αγορά του Ισραήλ η οποία μέχρι τώρα ήταν σχετικά σταθερή.

Ο δεικτης TA-25 σήμερα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2011.

“Ο πανικός έφθασε και στο Ισραήλ”, σχολιάζει ο Adi Babani, trader της Bank of Jerusalem. “Δεν είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο στις υπόλοιπες αγορές, ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς η ισραηλινή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ τις εξαγωγές. Αύριο αναμένεται και η απόφαση της Τράπεζας του Ισραήλ για την νομισματική πολιτική της χώρας και η προσδοκία μίας περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου απ’ το 0,1% που είναι τώρα περιορίζει τις πιέσεις στις μετοχές”, υπογραμμίζει.

Εν τω μεταξύ ο δείκτης EGX30 της Αιγύπτου υποχώρησε σήμερα 5,3% με πρωταγωνίστρια μετοχή αυτή της Commercial International Bank Egypt (-5,4%) που “καλύπτει” και το 35% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της χώρας.

“Η αδυναμία στις διεθνείς αγορές μας πλήττει, όπως και τις αγορές του Περσικού Κόλπου”, σχολιάζει ο Ashraf Akhnoukh, διευθυντής Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής της CI Capital. “Ωστόσο πρέπει να προσθέσουμε ότι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει και τα δικά της προβλήματα, όπως την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, την μη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τη μείωση πλέον των πιθανοτήτων να λάβει χρηματοδοτική βοήθεια απ’ τις χώρες του Κόλπου καθώς υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου”.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει περιορισμένη πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα και έχει ενεργοποιήσει capital controls απ’ την Αραβική άνοιξη το 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη δολαρίων λόγω της δραματικής υποχώρησης του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα η αιγυπτιακή λίρα είναι ένα απ’ τα πιο ευάλωτα νομίσματα στην πιθανότητα υποτίμησης μετά την απόφαση του Καζακστάν να υποτιμήσει το δικό του νόμισμα, όπως παρατηρεί ο John Paul Smith, ο πρώην στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank που είχε προβλέψει την κρίση στη Ρωσία το 1998 αλλά και τις σημερινές αναταράξεις στην Κίνα.