Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, ενώ, την ίδια ώρα, οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση πλην του αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ. Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν μια καλή ένδειξη για το αν είναι πιθανόν η
Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια στην επερχόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,26% στις 391,91 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να χάνει 1,2% ενώ αντίθετα ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αντιστέκεται στο γενικότερο κλίμα, με άνοδο 0,6%.

Στα βασικότερα ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,26%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,07%, o CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,18%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,11% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχλυεται οριακά κατά 0,04%

Οι αγορές εστιάζουν στα στοιχεία στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο στο Reuters για ισχυρή ανάπτυξη με άλλες 160.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο από 75.000 τον Μάιο.

Εάν τα στοιχεία αποδειχθούν χαμηλότερα των προσδοκιών, θα αυξηθούν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε την πόρτα για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση τον περασμένο μήνα, ώστε να διατηρηθεί η τρέχουσα οικονομική επέκταση.

Πίσω στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία έδειξαν ισχυρή πτώση, λόγω της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι διατηρούνται οι πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 2,2% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, σε προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες σημείωσαν βουτιά 8,6%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο, ενώ οι ξένες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4,3%.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίνδος, ανέφερε ότι όλα μένουν ανοιχτά για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπισθεί μια οικονομική επιβράδυνση αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.