(Last update 21:00)

Το δρόμο προς τα κέρδη ξαναβρήκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, μετά την “κοιλιά” που έκανε η αγορά νωρίτερα επιχειρώντας να αντισταθμίσει από τη μία πλευρά τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και από την άλλη τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχουν οι δασμοί Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Πάντως, η σημαντική πτώση του τεχνολογικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες πρόσφερε ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη των Big Tech.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones, μετά τα συνεχή σκαμπανεβάσματα, κινείται αυτή την ώρα ανοδικά στο +0,08% και τις 41.468 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,73% στις 5.612 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άλμα 1,34% στις 17.670 μονάδες.

Οι τρεις δείκτες ανακάμπτουν έπειτα από ένα σερί τριών πτωτικών εβδομάδων. Παράλληλα, οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τις χαμηλές αποτιμήσεις και στρέφονται εκ νέου στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες είχαν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ωστόσο, το rebound στις μετοχές δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη άνοδο στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 4,29%, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Παρά τη σημερινή άνοδο, η Wall Street εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Ο Dow Jones και ο S&P 500 έχουν χάσει πάνω από 3% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 4%. Μάλιστα, την Τρίτη, ο S&P 500 βρέθηκε προσωρινά σε έδαφος διόρθωσης, έχοντας χάσει 10% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. Σε μηνιαία βάση, ο S&P 500 έχει «αποδυναμωθεί» κατά 8%, ο Dow Jones κατά 6,6% και ο Nasdaq κατά 11,3%.

Στον τεχνολογικό κλάδο, η Nvidia σημειώνει άνοδο άνω του 5%, ενώ οι μετοχές της Meta Platforms και της Tesla ενισχύονται κατά 3% και 6%, αντίστοιχα.

Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, διαμορφώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,8%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,3% και ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2,9%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, επίσης χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού άμβλυνε τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό, τον οποίο πολλοί φοβούνταν λόγω της ασταθούς εμπορικής πολιτικής του Τραμπ. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων από τη Fed αργότερα μέσα στο έτος, σε περίπτωση που θεωρηθεί απαραίτητο από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι αγορές συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις εμπορικές εντάσεις. Οι δασμοί του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά άμεσα, ανακοινώνοντας αντίμετρα ύψους 26 δισ. ευρώ (28,33 δισ. δολαρίων) στις αμερικανικές εισαγωγές, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Ποιες αδυναμίες εντοπίζονται – Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν (διαγράμματα)

Αμυντικές δαπάνες: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από την αύξηση (γραφήματα)

Mega deal Roche – Zealand Pharma $5,3 δισ. για φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα