(upd:15:22)
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται έντονα ανοδικά σήμερα Τετάρτη 23/7, καθώς η συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, η κορύφωση της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων αυξάνει τις τοποθετήσεις.
Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,96%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να εκτοξεύονται κατά 4%, επηρεασμένες θετικά από τις εξελίξεις στα εμπορικά μέτωπα. Κορυφαία άνοδο -στον ευαίσθητο στους δασμούς τομέα- σημείωσαν η Porsche, με άνοδο 7,4%, η Stellantis, με άνοδο 7%, και η Volkswagen, με άνοδο 6,4%.
Ο DAX στη Γερμανία ενισχύεται 0,58% στις 24,181 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία σημειώνει άνοδο 1,13%, στις 7,831 μονάδες ενώ ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζει 0,47% στις 9,066 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 1,09% στις 40,601 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξημένος κατά 0,66% στις 14,134 μονάδες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας «τεράστιας συμφωνίας» με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει την επιβολή δασμών 15% στις ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ιαπωνία πρόκειται να επενδύσει 550 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία, από τα οποία «το 90% των κερδών θα παραμείνει στις ΗΠΑ».
Αν και ο δασμός είναι χαμηλότερος από το 25% που είχε αρχικά προτείνει ο Τραμπ, η Ιαπωνία είχε ζητήσει πλήρη απαλλαγή. Η εφαρμογή του νέου μέτρου αναμένεται την 1η Αυγούστου, μαζί με άλλες δασμολογικές ρυθμίσεις προς χώρες με ισχυρές οικονομίες.
Η κίνηση αυτή αύξησε την προσδοκία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη σχετική διορία, με αντιπροσωπεία της ΕΕ να μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για εντατικές συνομιλίες.
Η μετοχή του φινλανδικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Nokia υποχώρησε κατά 7% στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης, μετά από προειδοποίηση της εταιρείας για μείωση της κερδοφορίας της.
Η Nokia αναθεώρησε προς τα κάτω το εύρος εκτιμώμενων συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών για το σύνολο του 2025, τοποθετώντας το πλέον μεταξύ 1,6 δισ. και 2,1 δισ. ευρώ (1,9 δισ. – 2,5 δισ. δολάρια). Προηγουμένως, η πρόβλεψη κυμαινόταν μεταξύ 1,9 δισ. και 2,4 δισ. ευρώ.
Η UniCredit αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το 2025, γεγονός που τόνωσε το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.
Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας επισκίασε τις ανακοινώσεις, με τον Τραμπ να λέει σε δείπνο στην Ουάσινγκτον ότι «οι εκπρόσωποι της ΕΕ έρχονται άμεσα» για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ με χαμηλότερους δασμούς 15% αναζωπύρωσε τη θετική πορεία και στις ασιατικές χρηματαγορές. Η Ιαπωνία ηγείται με ισχυρό ράλι στον Nikkei, κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες σε πρωτοφανή κέρδη. Παράλληλα, η Κίνα ενισχύεται από έργα υποδομής και πολιτική στήριξη, ενώ και οι αγορές της Νότιας Κορέας και Ινδίας χαρακτηρίζονται από γενικευμένη αισιοδοξία.
Διαβάστε ακόμη:
Το «ξαφνικό κύμα» εξαγορών στην πληροφορική και δυο deals σε αναμονή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.