Ως την πλέον κακή ιδέα από όλες τις κακές ιδέες που έχει κατά καιρούς ο Ντόναλτ Τραμπ χαρακτηρίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές της αμερικανικής αγοράς και όχι μόνο την πληροφορία που δημοσίευσε η Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο Ρεπουμπλικανός μονομάχος, εφόσον εκλεγεί, θα προσπαθήσει να περιορίσει τον παραδοσιακά ανεξάρτητο ρόλο της Federal Reserve. Οι πληροφορίες, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, έχουν προκαλέσει κυριολεκτικά σάλο!

Η WSJ ανέφερε συγκεκριμένα πως μια ομάδα συμμάχων του Τραμπ εργάζεται σιωπηλά για τη διαμόρφωση ενός μανιφέστου που εστιάζει στη «διάβρωση» της παραδοσιακής ανεξαρτησίας της Fed, εφόσον βεβαίως ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επανέλθει στην εξουσία.

Τους τελευταίους μήνες τόσο ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και συνεργάτες του έχουν ασκήσει επανειλημμένως σκληρή κριτική κατά της Fed και κατά του Τζερόμ Πάουελ προσωπικά για τις επιλογές τους στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, θεωρώντας μάλιστα πως ευνοούν την κυβέρνηση και τον Τζο Μπάιντεν. Ειδικά ο Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά πως ο Πάουελ θέλει να κατεβάσει τα επιτόκια για να ευνοήσει τον νυν πρόεδρο. 

Σύμφωνα με την WSJ, οι σύμμαχοι του επεξεργάζονται ένα μανιφέστο 10 σελίδων που ουσιαστικά εστιάζει στην ενίσχυση της επιρροής του προέδρου και του υπουργείου Οικονομικών στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και τη διαμόρφωση των επιτοκίων. Ως επιχείρημα για τη μεταρρύθμιση αυτή προβάλλεται η ανάγκη η Fed να μην λειτουργεί… ανεξέλεγκτα και να μπορεί να ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτό πρακτικά θα σημαίνει το τέλος του ανεξάρτητου ρόλου της με τρόπο που καμία κυβέρνηση και κανένας Αμερικανός πρόεδρος στα χρονικά δεν έχει τολμήσει να θίξει.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Τραμπ, το δημοσίευμα ανέφερε πως άτομα που έχουν μιλήσει μαζί του έχουν σχηματίσει την άποψη πως θα ήθελε στο τιμόνι του θεσμού ένα πρόσωπο που θα αντιμετώπιζε τον πρόεδρο, ήτοι δηλαδή τον ίδιο, ως ex officio μέλος της FOMC, έχοντας δηλαδή άποψη για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις φτάνουν στο σημείο να θέλουν τον Πρόεδρο, ήτοι στην προκειμένη περίπτωση τον Ντόναλντ Τραμπ, να έχει πλέον την εξουσία να απολύσει τον πρόεδρο της Fed, πριν το τέλος της τετραετούς θητείας του, που στην περίπτωση του Τζερόμ Πάουελ είναι το 2026.

Θυμίζουμε πως, υπό το τωρινό καθεστώς, ο Αμερικανός πρόεδρος διορίζει τον πρόεδρο της Fed, αλλά δεν έχει δικαίωμα να τον απολύσει. H δε, επιλογή του απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας και του συμβουλίου των κυβερνητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξελιχτεί σε σκληρό επικριτή του Τζερόμ Πάουελ παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος αυτός που τον επέλεξε και τον πρωτο-διόρισε στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το 2017. Μάλιστα, με το τέλος της πρώτης θητείας του Πάουελ, πλέον επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ο νυν πρόεδρος είχε δεχτεί αρκετές πιέσεις από στελέχη των Δημοκρατικών να μην εγκρίνει την παραμονή του για δεύτερη θητεία, κάτι που τελικά έκανε μετά από εισηγήσεις επιχειρηματιών και στελεχών της Wall Street. Έτσι, ο Πάουελ ορκίστηκε για δεύτερη θητεία, το Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με την WSJ δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Τραμπ ήταν μέχρι τώρα πλήρως ενήμερος για την εν λόγω πρωτοβουλία, όμως πηγές από το περιβάλλον του υποστήριξαν ότι έχουν σαφώς την… ευλογία του δεδομένων των απόψεων που έχει εκφράσει μέχρι σήμερα.

Το όλο θέμα προφανώς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αγορά, αλλά και στον πολιτικό κόσμο. Μάλιστα, ακόμη στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπάρχουν αντιδράσεις, θεωρώντας πως μια τέτοια (αδιανόητη) συζήτηση θα μπορούσε να κλονίσει τους επενδυτές και τους όποιους φίλους του Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street.

Ενδεικτικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Κέβιν Κράμερ, τόνισε στην WSJ πως η διατήρηση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς η διαμόρφωση της πολιτικής της θα πρέπει να είναι ουδέτερη και μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις.

Αναλόγως σε σχόλια τους στον Τύπο και στα social media κορυφαίοι οικονομολόγοι και fund managers έχουν εκφράσει τις τελευταίες ώρες έντονο προβληματισμό. Ενδεικτικό το παράδειγμα του πρώην πρόεδρου της Boston Fed και καθηγητή στο MIT, Έρικ Ρόζενγκρεν, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν… Τουρκία!

«Χώρες που έχουν πειραματιστεί με πολιτική διαβούλευση στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής κατέληξαν να βιώσουν παρατεταμένες περιόδους πληθωρισμού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Τουρκίας» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Ρόζενγκρεν, αναφερόμενος στον αποτυχημένο τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν ανακατευόταν επί μακρόν με τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Αντιστοίχως, νομικοί κύκλοι σχολίασαν ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να αμφισβητηθεί και στα δικαστήρια διευρύνοντας περαιτέρω την αντιπαράθεση του πρώην πλανητάρχη με τη Δικαιοσύνη.

Πάντως, παρά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, εκπρόσωπος της Fed αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές τώρα που επικρατεί αβεβαιότητα,

Μπαίνουν ιδιώτες στη διοίκηση και λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου

Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα 25/4 οι φορολογικές δηλώσεις – Οι έλεγχοι αρχίζουν από τα «μεγάλα ψάρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ