Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, καθώς η ανάπτυξη η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από τη μείωση της ανεργίας, με τη Scope Ratings να προβλέπει ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο μέσο όρο από το 2008.

Η Scope Ratings ήταν ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τη Δύση (σ.σ. ο πρώτος όλων ήταν ο ιαπωνικός οίκος R&I) που αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ- με σταθερικές προοπτικές και σε επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023. «Η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τοποθετεί πίσω της την κρίση των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας επιτρέπει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ.

Η βασική εκτίμηση μας είναι για ένα ακόμη έτος η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το επόμενο έτος και στο 2,3% για το 2025, μετά από μια εκτίμηση για 2,1% φέτος, ξεπερνώντας την ΕΕ η οποία θα έχει ανάπτυξη 1,1% το επόμενο έτος και 0,7% φέτος», υπογραμμίζει η Scope Ratings.

«Οι επενδύσεις θα πρέπει επίσης να γυρίσουν σελίδα, βοηθούμενες από την ΕΚΤ, τα επιτόκια καταθέσεων που έφτασαν πρόσφατα στο ανώτατο επίπεδο του 4%, ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν στις κορυφές τους για ένα μεγάλο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, στηριζόμενη στην ανάκαμψη από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, παράλληλα με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη. Αυτό επίσης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στο πλαίσιο της ΕΚΤ και στα προγράμματα της ΕΚΤ», προβλέπει ο γερμανικός οίκος.

«Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, όπως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό. Η πολιτική αποτελεί κίνδυνο επίσης, καθώς οι όροι δανεισμού χαλαρώνουν για την Ελλάδα και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές ολοκληρώνονται, με την ανησυχία να είναι μια πιθανή σταδιακή διολίσθηση προς την κατεύθυνση της αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης. Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία, δεδομένων των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία», συμπεραίνει ο οίκος αξιολόγησης.

Διαβάστε ακόμη

Στον «αέρα» 50.000 μεταβιβάσεις ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ να μένει στους πωλητές

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση είναι η μείωση επιτοκίων – Αλλά χρειάζεται υπομονή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ