Αγορές

Σε χαμηλό σχεδόν 2,5 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης του κορωνοϊού

  • Γιάννης Παγκαλιάς


Οι απώλειες του STOXX 600 περιορίστηκαν, από τα στοιχεία που έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία και τη Γαλλία βελτιώθηκε για 5ο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο

Η επέκταση του προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας από τη βρετανική κυβέρνηση και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε Γερμανία και Γαλλία, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την ανασφάλεια για το ενδεχόμενο μίας 2ης οικονομικής δυσπραξίας, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αποτέλεσμα της ανασφάλειας αυτής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να οπισθοχωρήσουν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 1,02%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Αυγούστου, δεχόμενος πιέσεις από τους κλάδου των λιανικών πωλήσεων και της ενέργειας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών με τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται 1,33%, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό που υποχώρησε 0,40%.

Η μετοχή της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Banco BPM σημείωσε άνοδο 5,80% και της Credito Valtellinese 11,61%, μετά δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε συνομιλίες για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς από τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole (-1,83%).

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Banco BPM ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της UniCredit (+2,28%) για μία πιθανή συγχώνευση.

Οι απώλειες του STOXX 600 περιορίστηκαν, από τα στοιχεία που έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία και τη Γαλλία βελτιώθηκε για 5ο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες για μία ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώθηκε 0,83% και στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ απώλεσε 0,12%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,30%, με το νέο πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας να μην βοηθά το βρετανικό χρηματιστήριο.