Στο κόκκινο βυθίζονται και πάλι οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από ένα τρίημερο ανοδικό σερί, καθώς οι ελπίδες για πιο επιθετικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας αποδείχθηκαν φρούδες κατά τη χθεσινή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και εξαιτίας της γοργής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πλήγμα για την ψυχολογία των επενδυτών και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για τα κέρδη των εργοστασίων της το πρώτο δίμηνο του έτους. Η πτώση αγγίζει το 38,3% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 410,7 δισ. γιουάν (περίπου £47 δισ.).

Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση από τότε που το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ξεκίνησε να δημοσιεύει τα στοιχεία. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τώρα συρρίκνωση του κινεζικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις σημείωσαν καθήζιση ενώ το κόστος εργασίας και οι υποτιμήσεις συνέχισαν να ασκούν πίεση στις επιχειρήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που χθες έκλεισε με κέρδη 1,8% αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 1,91% στις 315,24 μονάδες. Ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής υποχωρεί κατά σχεδόν 4%. Όλοι οι βασικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.

Πτωτικά κινείται και η Αθήνα, μετά την αδυναμία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκανε βουτιά νωρίτερα 3,3%, η Φρανκφούρτη -1,48%, το Παρίσι 2,02%, ενώ στην περιφέρεια το χρηματιστήριο του Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,11% και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατά 1,79%.
Πάνω από 3 τρισ. δολ. έχουν εξαφανιστεί από την αξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το ξέσπασμα του Covid-19.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του ιού , που μέχρι στιγμής έχει μολύνει πάνω από 533.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Θα επανέλθουν για να βρουν λύση εντός 10 ημερών.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ αποφάσισε να άρει τον περιορισμό στο ύψος των ομολόγων που μπορεί να αγοράζει από κάθε κράτος της ευρωζώνης, ανοίγοντας τον δρόμο για απεριόριστο τύπωμα χρήματος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική ζημιά.