search icon

Αγορές

Σε υψηλό περισσότερο των 8 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει κέρδη σχεδόν 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου και έχει τροχοδρομήσει για τον καλύτερο μήνα του σε σχεδόν 3 δεκαετίες

Σε υψηλό περισσότερο των 8 μηνών σκαρφάλωσαν εκ νέου οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές μετοχών, μετά τα θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Moderna, όπως και από τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας.

Η Moderna έγινε η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία σε μια εβδομάδα που ανέφερε υψηλή αποτελεσματικότητα στο πειραματικό εμβόλιο κάτα του κορωνοϊού, αφότου η Pfizer έκανε μια παρόμοια ανακοίνωση στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Euro STOXX 600 έκλεισε κατά 1,18% υψηλότερα, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο της ενέργειας που πραγματοποίησε άλμα 4,10%, αλλά και τον τραπεζικό που ενισχύθηκε 3,33%, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA.

Η μετοχή της εκτοξεύθηκε κατά 15,88% και ήταν μία από τις τρεις μετοχές με την καλύτερη επίδοση του STOXX 600, μετά τη συμφωνία να πουλήσει στην PNC Financial Services την αμερικανική της επιχείρηση έναντι 11,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος ζήτησε από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα των κεφαλαίων τους για να απορροφήσουν τις απώλειες χωρίς να επιβαρύνουν την πραγματική οικονομία, η οποία όπως είπε, χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας.

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συντέλεσαν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, ενώ σημαντική βελτίωση σημείωσαν και οι λιανικές πωλήσεις.

Η μετοχή της Vodafone έκλεισε με κέρδη 6,91%, μετά τη δήλωση ότι είναι πιο σίγουρη για την απόδοσή της σε ολόκληρο το έτος μετά από ένα «ανθεκτικό» α΄ εξάμηνο, παρά την υποκείμενη δυναμική που κρύβεται πίσω από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Με άνοδο 0,68% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Nexi, μετά τη δεύτερη συμφωνία της σε 6 εβδομάδες, συμφωνώντας για συγχώνευση με τη σκανδιναβική Nets αντί 7,8 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου πληρωμών στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει κέρδη σχεδόν 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου και έχει τροχοδρομήσει για τον καλύτερο μήνα του σε σχεδόν 3 δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη 

Alpha Bank: Η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάιντεν

Γιατί ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Τρία Άλφα στο Χρηματιστήριο

Βρετανία: Ίσως είναι ήδη αργά για μια εμπορική συμφωνία του Brexit

 

Exit mobile version