Αγορές

Σε νέα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο – Συνεχίζεται το «αθόρυβο» ράλι της αγοράς

  • Χρήστος Λαΐνας


Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 4,11%, στις 825,02 μονάδες που αποτελούν το υψηλότερο κλείσιμο για το 2021 – Ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το ΑΕΠ

Στα υψηλότερα επίπεδα τιμών για το 2021 ολοκληρώθηκε η η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825,02 μονάδες (πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 825,23 μονάδων), με εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 4,11%. Αντίστοιχα, ο FTSE-25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,82% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,2%.

Το προηγούμενο υψηλό σε επίπεδο κλεισίματος ήταν στις 822,22 μονάδες. Πλέον η αγορά βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, εν μέσω της μεταβλητότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Η μικρότερη των αναμενόμενων συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή θετική εικόνα της αγοράς.

Η Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 10,5% έναντι 11,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση αναθεωρήθηκε στο 13,8% από 14,7%, ενώ για το πρώτο τρίμηνο η οριακή ανάπτυξη διορθώθηκε στο 0,1% από 0,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Φυσικά αυτό δεν αναιρεί ότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεάσουν την περεταίρω ανοδική κίνηση της αγοράς με τον προβληματισμό των επενδυτών αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση στις δυτικές αγορές να αυξάνεται.

Η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων διεθνώς πιέζει τις μετοχικές αγορές παρά τις χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powel, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το άνοιγμα της οικονομίας μετά τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών, ενδεχομένως να “δημιουργήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές”, οι οποίες όμως δεν θα αλλάξουν την επιτοκιακή πολιτική της FED.

Με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος έκλεισε για την πρώτη εβδομάδα του μήνα θετικός κατά 12,20% στις 525,38 μονάδες η αγορά θα χρειαστεί περισσότερα καλά νέα τα οποία με την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας θα μπορέσουν να κατευθύνουν την αγορά σε πιο ψηλά επίπεδα με πρώτο στόχο τις 840 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα η Motor Oil με 4,9% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,31% και 2,14% αντίστοιχα ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η εθνική Τράπεζα, Alpha BANK, Τέρνα εΕνεργειακή, Coca Cola, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Jumbo και Aegean.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Σαράντης με 1,67% και ακολούθησε η Πειραιώς και τα ΕΧΑΕ με 1,46% και 1,17% αντίστοιχα με τον Φουρλή, Λάμδα, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν ήπια πτωτικά ενώ ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνας έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 58,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 33,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 18,5 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέες πληρωμές 122 εκατ. ευρώ

Ποιος δισεκατομμυριούχος «ξεφορτώθηκε» 1,8 εκατ. μετοχές Tesla και γιατί

Απόρρητο Απόρρητο