Σε θετικό ρυθμό κινήθηκαν και στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αξιολογώντας το νέο κύμα εταιρικών αποτελεσμάτων και τα εντός προβλέψεων στοιχεία για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ενθαρρυντικά λειτούργησε και το χθεσινό ράλι της Wall Street, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική αγορά πάτησε φρένο μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συμπλήρωσε την τρίτη ανοδική συνεδρίαση φτάνοντας σε υψηλά σχεδόν ενός μήνα στις 553 μονάδες με άνοδο 0,55%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 24.377 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε αύξηση 0,84% στις 7.870 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,13% φτάνοντας τις 9.177 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα ύψους 1,11% στις 42.653 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 15.206 μονάδες αυξημένος κατά 1,24%.

Οι επενδυτές εστίασαν στις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας υπό τη σκιά των μεταβαλλόμενων εμπορικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ. Έτσι εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι που τα στοιχεία της Eurostat δεν έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις, με το σύνολο των κρατών να καταγράφουν επιδόσεις σε θετικό έδαφος.

Έστω και οριακά η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται στο δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό 0,1%, ενώ μάλιστα σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,4%, ήτοι καλύτερα από την μέση εκτίμηση του 1,2%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,5% σε ετήσια.

Επιπρόσθετα και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη βρετανική οικονομία, έδειξαν ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Στα επίπεδα αυτά η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το 0,7% του πρώτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας που είχε κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,1%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν και νέα εταιρικά αποτελέσματα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει ονόματα όπως η ζυθοποιία Carlsberg, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWΕ, η Antofagasta και ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re. Μάλιστα, η άνοδος της μετοχής της Swiss Re και έτερων ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η Admiral και η Aviva, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ώθηση των αγορών.

Στις αγορές των commodities, ο πετρελαϊκός κλάδος έχει στραμμένη την προσοχή του στην επικείμενη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, από την οποία θα εξαρτηθεί η πιθανότητα νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά των ρωσικών ενεργειακών ροών. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σαφής, όταν υποστήριξε πως η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν αποδεχτεί άμεσα κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Η αβεβαιότητα γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ–Ρωσίας συνεχίζει να προσθέτει ένα ανοδικό prenium κινδύνου, δεδομένου ότι οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη οικονομική πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμα της η Rystad Energy.

Έτσι, οι πετρελαϊκές τιμές μετά την υποχώρηση τους σε χαμηλά δύο μηνών την Τετάρτη, ανέκτησαν την ανοδική δυναμική τους. Η τιμή του Brent συμβολαίων Οκτωβρίου ανέβηκε κατά 1,66% στα 66,72 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε άλμα ύψους 1,76% στα 63,72 δολάρια το βαρέλι.

Αντιθέτως ο χρυσός έχασε αρκετό έδαφος, καθώς τα στοιχεία του PPI στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στο δολάριο και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η τιμή spot υποχώρησε κατά 1,42% στα 3.339 δολάρια την ουγγιά.

O δείκτης δολαρίου ανέβηκε 0,41% στο 98,24 διακόπτοντας ένα διήμερο καθοδικό σερί και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1634 με το ευρώ να πέφτει 0,60%.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Πώς να «ξεκλειδώσετε» τα μυστικά του επόμενου ράλι σε Ευρώπη και Αμερική (γραφήματα + πίνακες)

CNN: Αυτό που επιζητά ο Πούτιν από τον Τραμπ στην Αλάσκα δεν είναι η ειρήνη στην Ουκρανία

Deutsche Bank: Τι αλλάζει στις τιμές – στόχους και τις συστάσεις των ελληνικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα