του Δημήτρη Παφίλα

Ανοικτές πωλήσεις στις τράπεζες μέχρι ….θανάτου είναι το trade πλέον των ξένων fund, είτε μέχρι να εξαναγκαστεί ο επόπτης των ελληνικών τραπεζών να επέμβει, είτε μέχρι να εμφανιστεί ικανό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες.

Διότι δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι short για την πτώση των τραπεζών, αλλά κυρίως η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως αποδείχθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή όταν όλη η Ευρώπη κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.

Οι συνολικές απώλειες

Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά επικρατεί σύγχυση για την μείωση δανείων καθώς από τη μια πλευρά θα εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΧΣ και από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε το σχέδιο της, δίχως να έχει πιθανότητα εφαρμογής. Συνεπώς, όπως προσθέτουν, “δεν μας λέτε την αλήθεια για τις τράπεζες, άρα χρειάζονται κεφάλαια’.

Αυτή η ασάφεια για τον τρόπο μείωσης των δανείων ενισχύει την αμφισβήτηση των short οι οποίοι υπερτονίζουν εξαρχής ένα σημείο : ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αν προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Μέσα σε μια εβδομάδα οι τράπεζες έχασαν από -9,26% έως και -18,45%, δείγμα της επίθεσης των funds καθώς εκτός από το Lansdowne Partners στα short επανήλθε από τις Ιανουαρίου και το Oceanwood Capital. 

Οι short, όμως, εκμεταλλεύονται ακριβώς την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος όταν οι μετοχές καταρρέουν και δεν υπάρχει ισχυρός αγοραστής να απορροφήσει τις πιέσεις. Χθες, η Alpha bank αντέδρασε το ξεπούλημα των μετοχών την Πέμπτη έως 9,4%.

Η αντίδραση ήταν προσωρινή και ο τίτλος οδηγήθηκε σε απώλειες έως 3,02% για να κλείσει αργότερα με κέρδη 4,40%.

Η επίθεση στην Alpha bank

H επίθεση στην μετοχή της Alpha bank δεν είναι τυχαία, διότι τα short στοχεύουν την τράπεζα με τον υψηλότερο Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αφού πιέσαν τις υπόλοιπες τράπεζες φθάνοντας τες σε κεφαλαιοποίηση κάτω από 4 δισ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκαν στην μετοχή της Alpha bank με δικαιολογία ότι, η τράπεζα έχει λάβει τις χαμηλότερες προβλέψεις. Με τις πιέσεις στην Alpha bank καθόριζαν την τάση στην αγορά οι πωλητές επικρατούσαν ακόμη κι όταν η αγορά εμφάνιζε κέρδη.