Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει σημαντικών συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 557 μονάδες με τον κλάδο των τραπεζών ανάμεσα στους κερδισμένους κλάδους.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 0,21% στις 23.748 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,92% στις 7.896 μονάδες δείχνοντας να ξεπερνά την υποβάθμιση του γαλλικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch Ratings, την Παρασκευή. Αντιθέτως, ο FTSE 100 υπέκυψε στις πιέσεις σημειώνοντας ελαφρά κάμψη 0,07% στις 9.277 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα ύψους 1,14% στις 43.053 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 15.395 μονάδες αυξημένος κατά 0,57%.
Οι επενδυτές διεθνώς έχουν από τώρα στραμμένη την προσοχή τους στην κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και ήπιο πληθωρισμό.
Αυτό έχει ενισχύσει τις ελπίδες ότι η FOMC, που θα ανακοινώσει την απόφαση της την Τετάρτη, θα ξεκινήσει και πάλι τη νομισματική χαλάρωση προχωρώντας στην πρώτη μείωση των επιτοκίων για τη φετινή χρονιά.
Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ωστόσο, δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που θα λάβει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αυτήν την εβδομάδα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πέμπτη φορά σε διάστημα περίπου ενός έτους. Ωστόσο αναμένεται ευρέως να διατηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,8% τον Ιούλιο, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες του G7 και σχεδόν διπλάσιο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της BoE.
Συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών αναμένονται επίσης σε Ιαπωνία, Καναδά και Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων.
Η επενδυτική διάθεση επηρεάστηκε και από τα στοιχεία της Κίνας, που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Αύγουστο του 2024.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 5,2% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από το 5,7% του Ιουλίου, που είναι και χαμηλό 13 μηνών.
Οι λιανικές πωλήσεις, που είναι κομβικός δείκτης για τις τάσεις της κατανάλωσης, ενισχύθηκαν μόλις κατά 3,4% τον Αύγουστο, στον πιο αργό ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2024, υποχωρώντας από το 3,7% του Ιουλίου.
Στο επιχειρηματικό μέτωπο ξεχώρισε το μεγάλο deal της γερμανικής αμυντικής Rheinmetall, η οποία αυξάνει δυναμικά την παρουσία της στο ναυτικό στρατιωτικό κλάδο με την εξαγορά των ναυπηγείων Naval Vessels Lürssen.
Οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν το τίμημα της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο αναλυτές σχολίασαν πως θα βοηθήσει τη γερμανική εταιρεία να εκμεταλλευτεί τη σημαντική άνοδο των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, γεγονός που έδωσε ώθηση στη μετοχή της.
Στις κερδισμένες και η μετοχή της δανέζικης Novo Nordisk μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της χρήσης του φαρμάκου για τον διαβήτη Rybelsus και στη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Αντιθέτως, υπό πίεση βρέθηκε και σήμερα η μετοχή της Orsted, καθώς η εταιρεία αιολικής ενέργειας αποκάλυψε τα σχέδια της για την άντληση νέων κεφαλαίων από την αγορά μέσω έκδοσης νέων μετοχών με πολύ σημαντική έκπτωση, ύψους 67%, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Στην αγορά των commodities, οι ουκρανικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας κράτησαν τις πετρελαϊκές τιμές σε ανοδική τροχιά, διευρύνοντας έτσι τα κέρδη άνω του 1% της περασμένης εβδομάδας.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Νοεμβρίου ανέβηκε 0,40% στα 67,26 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,67% στα 63,10 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα νέο υψηλό κατέγραφε ο χρυσός με την τιμή spot να εκτινάσσεται στα 3.681 δολάρια την ουγγιά με άλμα 1,06%. Θυμίζουμε πως το προηγούμενο ρεκόρ, την περασμένη εβδομάδα, ήταν στα 3.673 δολάρια.
Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο έδωσε η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η αποδυνάμωση του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια εβδομάδα στο 97,29 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1766 με το ευρωπαϊκό νόμισμα να προσθέτει περίπου 0,30%.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα συμπλήρωσε το δεύτερο συνεχόμενο πενθήμερο απωλειών.
Διαβάστε ακόμη
AEGEAN – IndiGo: Μνημόνιο Συνεργασίας για πτήσεις στην Ινδία (pics)
Εξαγορά-σταθμός για τη Rheinmetall – Ναυτική «υπερδύναμη» μέσω της Naval Vessels Lürssen (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.