Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε υψηλό εξαμήνου έκλεισε σήμερα ο χρυσός, στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2019.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 0,2% ή 2,8 δολάρια στα 1.284,10 δολ/ουγγιά, εν μέσω μάλιστα ισχυρής ανόδου (άνω του 1%) του δολαρίου!

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο assets εμφανίζουν παραδοσιακά αντίθετη συσχέτιση, καθώς ισχυρό δολάριο καθιστά τον χρυσό ακριβότερο για αγορά από συνάλλαγμα, και άρα λιγότερο ελκυστικό.

Ωστόσο αυτό δε συνέβη σήμερα, αλλά και αρκετές φορές ακόμη το 2018. Η σπάνια αυτή συμπεριφορά του χρυσού μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στο newmoney.gr, ήδη από τις αρχές του 2018, το «έξυπνο» χρήμα τοποθετείται σε πολύτιμα μέταλλα υπό το φόνο επικείμενης ύφεσης μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια…

Πλέον οι φωνές που κάνουν λόγο για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, περαιτέρω πτώση στις αγορές και πιθανή ύφεση, πληθαίνουν, και ασφαλή καταφύγια όπως χρυσός, παλλάδιο, ασήμι, και 10ετή αμερικανικά/γερμανικά ομόλογα καθώς και γιεν, κερδίζουν έδαφος.

Όμως την ίδια ώρα ενισχύεται και το δολάριο, το οποίο έριξε σήμερα το ευρώ στο 1,133 EUR/USD.

Το γιατί και πως το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε ανοδικά το 2018 και θα συνεχίσει και το 2019, το αναφέρουμε αναλυτικότερα εδώ.

Πίσω στο χρυσό, ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο προσέφερε η μεταβλητότητα που καταγράφεται εκ νέου στις αγορές μετοχών, που στρέφει τους επενδυτές προς τα πιο ασφαλή καταφύγια.

Ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας έπληξαν την παγκόσμια επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.

Οι επενδυτές παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί εν μέσω των επίμονων ανησυχιών γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.

Δημοσίευμα των «The New York Times» ανέφεραν ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, έχει πει σε συνεργάτες του ότι θέλει να εμποδίσει τον πρόεδρο Τραμπ από το να δεχτεί «κενές υποσχέσεις» από την Κίνα στο εμπορικό «μέτωπο».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Lighthizer έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετοι δασμοί προκειμένου να εξασφαλίσουν σημαντικές παραχωρήσεις από τους Κινέζους.

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες 2,1% στο σύνολο του 2018, ωστόσο ενισχύθηκε κατά 4,7% τον Δεκέμβριο και κατέγραψε «άλμα» 7,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2018, εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών.

«Το 2019 ξεκινάει ήδη με μεταβλητότητα και αναμένουμε να συνεχιστεί και να εμβαθύνει η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα του 2018, κάτι που θα προσφέρει στήριξη στον χρυσό», δήλωσε ο Mark O’Byrne, επικεφαλής έρευνας στην GoldCore.

«Είμαστε θετικοί στον χρυσό τον Ιανουάριο και το 2019, καθώς το φόντο της αγοράς δείχνει πολύ υποστηρικτικό», πρόσθεσε.