Διατήρησαν, αλλά και διεύρυναν περαιτέρω τα κέρδη τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς αυξήθηκαν τα θετικά μηνύματα από αξιωματούχους της ΕΚΤ που «δείχνουν» πτώση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Παράλληλα, απομακρύνονται και οι χειρότεροι φόβοι των επενδυτών για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Ισραήλ και το Ιράν.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 499 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Εξαίρεση ο ενεργειακός μετά και τις σημαντικές πιέσεις που έχουν δεχτεί οι πετρελαϊκές τιμές από τις αρχές της εβδομάδας.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,38% στις 17.837 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,52% και τις 8.023 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,37% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 7.877 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,74% στις 33.881 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.765 μονάδες αυξημένος κατά 1,23%.

Το ΔΝΤ, στη νέα έκθεση του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, συμφώνησε με τις εκτιμήσεις έτερων αναλυτών για βελτιωμένη, πλην όμως χλιαρή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Παράλληλα στάθηκε στη σταθερή πτώση του πληθωρισμού, γεγονός που – όπως τόνισε – ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ βάσει των σχεδιασμών της κεντρικής τράπεζας, πιθανότατα δε, νωρίτερα από την αμερικανική Fed.

Πραγματικά, στις δηλώσεις τους Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες και μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ που βρίσκονται, αυτές τις μέρες, στην Ουάσιγκτον για τη διπλή σύνοδο ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασαν θετικά προγνωστικά για την προοπτική μείωσης των ευρωεπιτοκίων.
Ανάμεσα τους τόσο μέλη των «περιστεριών» όπως ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο όσο και μέλη των «γερακιών» όπως ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς και ο Γερμανός διοικητής Γιόακιμ Νάγκελ. Ειδικά η άποψη του τελευταίου έχει προφανώς βαρύνουσα σημασία δεδομένης της συνήθως επιφυλακτικής του στάσης.

«Μιλώντας για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, θεωρώ πως οι πιθανότητες να δούμε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο αυξάνονται, αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις» τόνισε ο διοικητής της Bundesbank, σε συνέντευξη του στο CNBC απτό την Ουάσιγκτον. Ως σημεία ρίσκου εντόπισε τον υψηλό δομικό πληθωρισμό και τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών, όμως παραδέχτηκε ότι οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

Προφανώς προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η αποφυγή των χειρότερων σεναρίων για την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς μια γενικευμένη σύρραξη θα έφερνε ράλι στις τιμές του πετρελαίου, πιθανότατα πολύ πάνω από το όριο των 100 δολαρίων.

Για την ώρα τα μηνύματα από το Τελ Αβίβ όσον αφορά την απάντηση του προς το Ιράν έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές και αυτό αντανακλάται στο ταμπλό των χρηματιστηρίων και των commodities. Από τις αρχές της εβδομάδας οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν απωλέσει τα κέρδη που είχαν καταγράψει μετά την ιρανική επίθεση με την καθοδική τους τροχιά να συνεχίζεται και σήμερα.

Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 0,34% στα 86,99 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κινείται στα 82,58 δολάρια το βαρέλι με ελαφρά κάμψη 0,13%. Όμως, χθες αμφότεροι οι δείκτες υποχώρησαν πάνω από 3%.

Στον αντίποδα ο χρυσός διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του, με τον κλάδο να περιμένει να διαπιστώσει την έκβαση της ιρανο-ισραηλινής κρίσης. Έτσι, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανεβαίνει 0,40% στα 2.397 δολάρια την ουγγιά, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο όριο των 2.400 δολαρίων.

Στις αγορές συναλλάγματος η χθεσινή κάμψη του αμερικανικού νομίσματος αποδείχτηκε πρόσκαιρη, με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται και πάλι στο 106,02 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0656 με το ευρώ να υποχωρεί ελαφρά κατά 0,13%.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Βακάκης: Η Jumbo εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates

ΔΝΤ – Ατζέντα 2024: Οι στόχοι και οι προκλήσεις της χρονιάς – «Αγκάθια» ο πληθωρισμός και τα χρέη (tweets)

Reuters: «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ