Αγορές

Στερλίνα: Τα εμβόλια την απογειώνουν – Πάνω από το $1,40 για πρώτη φορά από το 2018

  • newsroom


Η βρετανική λίρα οδεύει ολοταχώς προς την έκτη εβδομάδα κερδών, καθώς η ταχεία διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 στέφεται με επιτυχία

Η στερλίνα ξεπέρασε το 1,40 δολ. για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν μια τριετία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ταχεία διάθεση των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθήσει να ανοίξει ξανά η οικονομία.

Η βρετανική λίρα οδεύει ολοταχώς προς την έκτη εβδομάδα κερδών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο της ανοσοποίησης των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων και των άνω των 70 ετών έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η πρόοδος αυτή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση του κορωνοϊού, που την περσινή χρονιά προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση από το 1709.

«Η στερλίνα παραμένει bullish έναντι και του ευρώ και του δολαρίου», ανέφερε ο Πετρ Κρπάτα, στρατηγικός αναλυτής της ING, εκτιμώνατς ότι η στερλίνα στα τέλη του 2021 θα φτάσει στο 1,50 δολ.

«Εναντι του ευρώ η στερλίνα θα επωφεληθεί από την ταχύτερη διαδικασία εμβολιασμού και μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη κατά το β’ τρίμηνο».

Το ράλι ακολουθεί τον περιορισμό της αβεβαιότητας από το Brexit που τα τελευταία χρόνια έριχνε βαριά τη σκιά της στη βρετανική οικονομία. Η αβεβαιότητα μειώθηκε μετά τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανία για το εμπόριο.

Παράλληλα, η στερλίνα επωφελείται από την πτώση του δολαρίου και φέτος έχει αναδειχθεί στο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,2% στο 1,4008 δολ. που είναι το υψηλότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Απρίλιο του 2018 και στις 86,71 πένες έναντι του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Facebook Twitter και Google απολογούνται για την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες τους

Στουρνάρας: Γιατί πρέπει να προχωρήσει η bad bank – Οι 4 λόγοι

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το project «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» των Ελλάκτωρ – EDP