Σε μια περίοδο, όπου οι πιο δυσμενείς προβλέψεις για την Ελλάδα υποδεικνύουν την ύφεση να κινείται έως και 10%, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει διορθώσει σημαντικά σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Δηλαδή, εάν υποθέσουμε ότι οι απώλειες της οικονομικής δραστηριότητας διαμορφωθούν στα 21 δισ. ευρώ ή 11%, συγκρίνουμε αυτήν την πτώση με την κάθοδο των τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η κεφαλαιοποίηση του Γενικού Δείκτη (αφαιρουμένων των εταιρειών Coca- Cola, Βιοχάλκο, Τιτάν) στις 4 Απριλίου ανερχόταν στα 24,8 δισ. ευρώ ή το 12,9% του ΑΕΠ. Την ίδια ημερομηνία η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έφθανε τα 33 δισ. ευρώ (σ.σ. τις συγκεκριμένες εταιρείες τις αφαιρούμε από την κεφαλαιοποίηση του Δείκτη, καθώς οι μετοχές τους είναι εισηγμένες πρωτογενώς σε ξένα χρηματιστήρια, άρα δεν πρέπει να υπολογίζονται στην ελληνική αγορά).

Σημειώνεται ότι για περίπου 17 χρόνια (1996-2013) η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου βρισκόταν στο 54%, με εξαίρεση το 1999, όταν ο Δείκτης εκτοξεύθηκε στο 174,4% προεξοφλώντας αστρονομικά κέρδη για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ δεν μπορεί να εκτιμήσει αν καθεμιά εταιρεία είναι φθηνή ή όχι (αυτό εξαρτάται από τα θεμελιώδη μεγέθη) , ωστόσο δείχνει μια γενικότερη εικόνα για τα επίπεδα της αγοράς.

Το 2011 όταν ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ ήταν πιο υψηλός από ποτέ, ο Δείκτης Kεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ ήταν 12,5%. Αντίθετα το 2015, όταν υπήρχε πάλι κίνδυνος εξόδου, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Η τελική ύφεση στην Ελλάδα η οποία θα επηρεαστεί από τη σημερινή δομή της ελληνικής οικονομίας, σίγουρα θα είναι χαμηλότερη όταν εξαλειφθεί η κρίση του κορωνοϊού και επανεκκινηθεί η οικονομία.

Στις ανεπτυγμένες αγορές ήδη η ύφεση υπολογίζεται σε δυο χρόνια, καθώς οι προβλέψεις ξένων οίκων αναφέρουν επαναφορά των σημερινών επιπέδων το 2021.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά επίπεδα τιμών του ελληνικού χρηματιστηρίου υποδεικνύουν ότι έχουν διαμορφωθεί σε ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ξεχωριστά, σημασία έχουν τα θεμελιώδη μεγέθη τα οποία δίνουν και μια εικόνα για την αξία τους.