Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Νέος γύρος ισχυρών απωλειών σημειώθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ιταλικούς κραδασμούς να αντηχούν σε βορρά και νότο.

Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 1,3% με το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων να απειλείται πλέον ανοιχτά, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες σε Φρανκφούρτη (-1%) και Λονδίνο (-1,35%), με απώλειες σε τράπεζες και βιομηχανίες (πρώτες ύλες και αυτοκίνητα). «Βαρίδια» και οι τεχνολογίες, ο Stoxx Technologies βούτηξε κατά 2,15%.

Η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ωθείται στα άκρα, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν στο υπερ-φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού με τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4%, την ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην υποτιμά την… οργή των αγορών.

Υπόδειξη στην οποία οι Ιταλοί (μέσω του Ντι Μάιο) απάντησαν πως προτιμούν το λαό από τα… spreads.

Μιλώντας για spreads, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες, ενώ το ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4,5%, παραμένοντας κολλημένο σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου στις αγορές. Άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, βορρά και νότου, με το πορτογαλικό να φλερτάρει πλέον με το 2%.

Σημειώνεται ότι και η ελληνική αγορά βρέθηκε για άλλη μια φορά στο «καναβάτσο», με βίαιο ξεπούλημα στις τράπεζες και -2,57% του Γενικού Δείκτη στις 658,97 μονάδες.

UPDATE: Η Kομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό

Συνέχεια δίνεται στο ιταλικό θρίλερ, καθώς δημοσίευμα της Republica αναφέρει πως η Ευρωπαϊκλη επιτροπή απορρίπτει  το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Την ίδια ώρα το ευρώ διολισθαίνει στο 1,1512 έναντι του παντοδύναμου δολαρίου (που συνεχίζει να σκαρφαλώνει στην εποχή του Τραμπ και της αυστηρής Fed), έχοντας ενδοσυνεδριακά χάσει ακόμη και το ψυχολογικό φράγμα του 1,15, υποχωρώντας μέχρι και στο 1,1484 EUR/USD.

Η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δέχονται πλήγμα αξιοπιστίας καθώς η Danske Bank της Δανίας ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η μετοχή βούτηξε 6,2%, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «outperform».

Οι ιταλικοί κραδασμοί δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street έκλεισε με σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες και εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς (εν μέρει λόγω Fed).

Η εικόνα στα ταμπλό

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,86% χαμηλότερα, στις 376,41 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,08% στις 12.111,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,35% στις 7.318,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,95% χαμηλότερα, στις 5.359,36 μονάδες.

Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.

Οι πρώτες ύλες ήταν ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις, κλείνοντας με απώλειες 2,6%, εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, κατηγόρησε χθες την Κίνα για «κακοήθεις» προσπάθειες υπονόμευσης του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με το Πεκίνο να απαντά, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του ««αδικαιολόγητα» και «προσβλητικά».

yraorssmetox.PNG

Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έντεκα μηνών αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2018, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται συγκεκριμένα κατά 3,1%, μετά από άνοδο 2,9% τον Ιούλιο.

Παράλληλα, σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση 2% τον Αύγουστο του 2018, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν ανθεκτικές παρά τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Στην Ευρωζώνη, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά +4,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Αναλυτικά η εικόνα στα ομόλογα – Αύξηση αποδόσεων σε βορρά και νότο σήμερα

omologoaaeuroo.PNG

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ιταλικό σίριαλ

Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να επιδείξει η ιταλική κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή προσοχή όσον αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και να μην υποτιμήσει σε καμία περίπτωση την αντίδραση των αγορών και του spread, όπως για παράδειγμα μια «επίθεση» ρευστοποιήσεων στα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσε να οδηγήσει το spread και τα επιτόκια σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σαλβίνι: Γιούνκερ και Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη

Τα βέλη του κατά των Βρυξελλών έστρεψε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, βάζοντας στο στόχαστρο του τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί.

«Οι Γιούνκερ και Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα οι ευρωεκλογές του 2019 να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως όσον αφορά την ιταλική κυβέρνηση, ο Σαλβίνι επεσήμανε ότι στοχεύει σε μια 5ετή θητεία.

Ντι Μάιο: «Φρένο» στις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκές

Την απορία του γιατί η Κομισιόν απειλεί να απορρίψει τον προϋπολογισμό 2019 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ξεκαθαρίζοντας ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο ο ιταλικός λαός από το spread.

Ο Ντι Μάιο προανήγγειλε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα περιορίσει τις φορολογικές διευκολύνσεις για τράπεζες και πετρελαϊκούς ομίλους, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού

Μείωση του ΑΕΠ στο 1,2% το 2018 από αρχική εκτίμηση 1,5% δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% από 2,4% το 2017 και χρέος 130,9% το 2018 από 131,2% είναι οι βασικοί άξονες του προϋπολογισμού που κατάθεσε η Ιταλική κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5% το 2019, σε 1,6% το 2020 και επιβραδύνεται οριακά σε 1,4% το 2021.

Ο προϋπολογισμός 2019 και βεβαίως το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% έχουν αποτελέσει σημείο οξύτατης αντιπαράθεσης της ΕΕ με την Ιταλία.

Ωστόσο αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί από 2,4% το 2019 στο 1,8% το 2021.