Ήπιες απώλειες σημείωσε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο μέτωπο που άνοιξε ο Τραμπ κατά Κίνας, βάζοντας εμπάργκο στη Huawei που χαρακτηρίζει ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Από τη νέα κόντρα βγαίνουν χαμένοι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street, όπως Google, Apple, Qualcomm καθώς και Vodafone.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,39% στις 25.776 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,29% στις 2.856 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,45% χαμηλότερα στις 7.750 μονάδες.

Υπό πίεση βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς η μετοχή της Qualcomm είχε βουτιά άνω του 10,8%, καθώς αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία παραβίασε τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος λιανεμπορίου, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Lowe’s «βυθίστηκε» σχεδόν κατά 11,8%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2019.

Στο «μέτωπο» του εμπορίου, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε σήμερα πως δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, μετριάζοντας τις ελπίδες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας σύντομα.

Ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε σήμερα πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αύξησε υπερβολικά τα επιτόκια κατά το προηγούμενο έτος.

users_iqjWHBFdfxIU_iERhsD8a0rbU_v2_piFq5T3pJF0qzS8rF9LjsWaQ_-1x-1.png

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στη Huawei, σαφώς ο κινεζικός κολοσσός εντάσσεται στους χαμένους, εκτός εάν θεωρήσει κανείς ότι κερδίζει ως προς την αναγνωρισιμότητα του brand της και την ξαφνική ικανότητα όλων να προφέρουν σωστά το όνομα της κινεζικής εταιρείας ως νίκη.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι χαμένοι, όμως και κερδισμένοι.

Κερδισμένοι

Ericsson

Ο κλάδος των υποδομών κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδόν αποκλειστικά κούρσα δύο αλόγων. Με έναν από τους δρομείς αποκλεισμένους, η Ericsson μπορεί να πανηγυρίζει έξαλλα, πράγμα απολύτως λογικό. Έχουμε δει το 5G να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς και η ζήτηση θα ξεπεράσει κατά πολύ την παραγωγή των εργοστασίων της Ericsson στην Κίνα. Η Ericsson, επίσης, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα των τιμών της σε σχέση με εκείνες της Huawei.

Nokia

Το τρίτο άλογο της κούρσας, αν και βρίσκεται πίσω από τους δύο ηγέτες. Η Nokia δεν θα επωφεληθεί απλώς από το κενό που θα αφήσει η Huawei, αλλά θα αυξήσει τις πωλήσεις της και σε πελάτες της Ericsson που θέλουν μια δεύτερη πηγή. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν την Ericsson έναντι της Huawei και τανάπαλιν προκειμένου να διαπραγματεύονται, θα χρησιμοποιούν πλέον το όνομα της Nokia σε συναντήσεις με την Ericsson. Τα κινητά τηλέφωνα της Nokia δεν αποτελούν ενιαία εταιρεία με τις υποδομές Nokia, ωστόσο η επιχείρηση πίσω από τα κινητά τηλέφωνα, η HMD, μπορεί επίσης να περιμένει καλύτερες πωλήσεις, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου η Nokia εξακολουθεί να είναι μια πολύ αγαπημένη μάρκα.

MediaTek

Η εταιρεία Νο 2 στην κατασκευή μικροτσίπ για smartphone στον κόσμο, MediaTek, πούλησε 1,5 δισ. δολάρια μικροτσίπ το 2018. Είναι ο κατασκευαστής που χρησιμοποιούν οι εταιρείες όταν δεν αγοράζουν από την Qualcomm. Για τηλέφωνα όπως το εμβληματικό P30, η Huawei χρησιμοποιεί το δικό της επεξεργαστή Kirin 980, ωστόσο υπάρχουν πολλά τηλέφωνά της στα οποία γίνεται χρήση των μικροτσίπ της Qualcomm. Δεδομένα ότι τα τελευταία θα απομακρυνθούν, ο καλύτερα πλασαρισμένος ανταγωνιστής της εταιρείας είναι η εδρεύουσα στην Ταϊβάν MediaTek.

Samsung

Η Huawei είναι η δεύτερη σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εταιρεία στον κόσμο, με Νο1 την Samsung. Είναι λογικό εάν η Huawei απομακρυνθεί από το οικοσύστημα του λειτουργικού συστήματος Android, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα αγόραζαν ένα τηλέφωνο Huawei να κινηθούν πλέον προς την αγορά ενός Samsung. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συσκευές 5G, όπου οι εναλλακτικές επιλογές θα είναι στην αρχή πολύ περιορισμένες.

Cisco

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC World Service, ένας Αμερικανός συνεντευξιαζόμενος, υπερασπιζόμενος τη θέση των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απαγόρευση της Huawei δεν αφορά την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα, καθώς δεν υπάρχουν Αμερικανοί ανταγωνιστές της Huawei. Όπως ισχύει με πολλούς ειδικούς, δεν ήξερε καν για τι πράγμα μιλούσε. Με τη μετάβαση σε μη ιδιόκτητο υλικό στο δίκτυο, μεγάλο μέρος του κιτ προμηθευτών δικτύου αντικαθίσταται από τον εξοπλισμό της Dell και της Hewlett Packard. Ωστόσο ο Αμερικανός ανταγωνιστής ο οποίος θα επωφεληθεί περισσότερο από την εξαφάνιση της Huawei είναι η Cisco. Οι εμπειρογνώμονες δικτύωσης κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προς την τεχνολογία του 5G, με ένα θεαματικό πρόγραμμα – “ναυαρχίδα” που ονομάζεται 5G Rural First, ένα σύστημα DCMS που υποστηρίζει ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ορισμένες γεωγραφικά πολύ “δύσκολες” περιοχές, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως το TV Whitespace και την πρώτη ανάπτυξη του φάσματος των 700 MHz για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχουν Αμερικανοί ανταγωνιστές; Αν είναι δυνατόν!

Οι χαμένοι

Qualcomm

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ smartphone και υποδομής στον κόσμο δεν έχει χάσει μόνο τον μεγαλύτερο προμηθευτή του κλάδου των υποδομών, αλλά μπορεί επίσης να αναμένει σύντομα την απαγόρευση της πώλησης εκ μέρους του μικροτσίπ στην κινεζική εταιρεία υποδομής ZTE, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις ασιατικές αγορές.

Η Qualcomm δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ τιμές για τις συσκευές της, ωστόσο εξετάζοντας τι χρεώνουν οι ανταγωνιστές της, ένας επεξεργαστής τηλεφώνου υψηλού επιπέδου κινείται πια χαμηλότερα από τα 100 δολάρια, όταν πρόκειται για μαζική πώληση. Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε σταθμούς βάσης πωλούνται για περίπου 10.000 δολάρια. Φυσικά, οι όγκοι είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά και τα δύο προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων. Οι μετοχές της Qualcomm ενισχύθηκαν μετά τη συμφωνία στην Apple, ωστόσο σημείωσαν μικρή πτώση μετά τα νέα για το εμπάργκο.

Google

Το Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο η Google ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να πωλεί ενημερώσεις στην Huawei. Ο κινεζικός κολοσσός θα πρέπει να αναπτύξει το δικό του λειτουργικό σύστημα. Οι δεξιότητες για να γίνει κάτι τέτοιο βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων της Huawei, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το “οικοσύστημα”. Όπως ανακάλυψε η Microsoft, μπορεί κανείς να έχει ένα καλύτερο λειτουργικό σύστημα από εκείνο της Apple ή της Google, αλλά χωρίς τις εφαρμογές τους να αποτύχει. Όσον αφορά την κινεζική αγορά, ίσως είναι δυνατό για ένα εγχώριο brand να οικοδομήσει ένα τοπικό οικοσύστημα εφαρμογών. Με την υποστήριξη των κινεζικών διαχειριστών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μια τεράστια αναπτυξιακή βάση, μπορεί να είναι δυνατό για την Huawei να οικοδομήσει ένα τοπικό οικοσύστημα και, από εκεί, να εισέλθει στην Ινδία και σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο.

Apple

Ίσως να πιστεύετε ότι κάτι που υπονομεύει τον κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων No2 στον πλανήτη συμφέρει οπωσδήποτε τον κατασκευαστή Νο3, ωστόσο ίσως πρέπει να σκεφτείτε ότι στα κινεζικά αντίποινα, ο Νο3, που τυχαίνει να είναι Αμερικανός, θα είναι Νο1. Μπορεί να είναι μια “λεπτή” και όχι “σκληρή” απαγόρευση που θα μπορούσε να αυξήσει την οργή του πληθυσμού που είναι ερωτευμένος με το εμπορικό σήμα, αλλά είναι και προβληματισμένος από την αναξιοπιστία της συνδετικότητας των προϊόντων Apple. Νέοι φόροι θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν τις συσκευές απαγορευτικά δαπανηρές. Εάν ο εμπορικός πόλεμος καταστεί πραγματικά “βρώμικος”, οτιδήποτε αμερικανικό (και τι περισσότεροι αμερικανικό από την Apple;), μπορεί να γίνει άμεσα αντιδημοφιλές στην Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο και μια κατάρρευση των πωλήσεών της εκεί θα τορπιλίσει τα οικονομικά της Apple. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να απειλούνται από τους αμερικανικούς δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα (μιας και μεγάλο μέρος της παραγωγής πραγματοποιείται επί κινεζικού εδάφους). Η Apple είναι η εταιρεία που είναι πιο εκτεθειμένη σε μια όξυνση του πολέμου Τραμπ – Κίνας.

Vodafone

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα δίκτυο εξαρτάται περισσότερο από την Huawei και αυτό είναι εκείνο της Vodafone. Τα δίκτυα έχουν πολύ στενή σχέση με τους προμηθευτές υποδομών, οπότε η αλλαγή προμηθευτή θα είναι πολύ δύσκολη. Τμήματα εξοπλισμού που υποτίθεται ότι είναι διαλειτουργικά, συχνά δεν μπορούν να συλλειτουργήσουν. Η Vodafone αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση στο γεγονός ότι η τεχνολογία 5G έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου και πρωτοπορίας για όλα τα δίκτυα. Η Vodafone ανακοίνωσε μια επικείμενα πρώτη για το 5G της, χρησιμοποιώντας “εργαλεία” της Huawei. Εάν ξαφνικά πρέπει να αγοράσει ανάλογο υλικό από την Ericsson ή τη Nokia, θα βρεθεί ξαφνικά στο πίσω μέρος της ουράς και θα πρέπει να διαπραγματευτεί από μια θέση όπου η Ericsson γνωρίζει ότι είναι η μόνη εναλλακτική. Η καλύτερη εκδοχή στην οποία μπορεί να ελπίζει η Vodafone είναι η βρετανική κυβέρνηση να της δώσει την επίσημη άδεια να αγοράζει υλικό από την Huawei και στη συνέχεια απλώς να την “συμβουλεύει” να μην το πράττει.

Το πώς ακριβώς η απαγόρευση θα εξελιχθεί δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει. Μίλησα με τον δρ. Paul Carter από την GWS που είχε συζητήσει τη εκτελεστική εντολή με τον Πρόεδρο Trump στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα το βράδυ και ο Dr Carter είναι της γνώμης ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ο Δρ Carter πιστεύει ότι, ενώ τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα είναι πιθανό να επιλυθούν -όπως συμβαίνει με τον Καναδά και τον χάλυβα- οι ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας θα παραμείνουν.

Ένα πράγμα που θα βοηθήσει στον τομέα του 5G είναι η ανάδυση νέων κατασκευαστών υλικού υποδομής που θα αντισταθούν στην κυριαρχία των Ericsson, Huawei και Nokia.