Νέα σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς η αισιοδοξία για τη διαφαινόμενη επίλυση της παρατεταμένης κυβερνητικής παράλυσης στις ΗΠΑ και μια σειρά από ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα. Μάλιστα, ο Stoxx 600 κατέγραψε δεύτερο σερί ρεκόρ!
Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 «έπιασε» νέο ταβάνι στις 584,23 μονάδες με αύξηση 0,71% και πρωταγωνιστές τους τομείς υγείας και των ειδών πολυτέλειας.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε άλμα ύψους 1,22% στις 24.381 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,04% στις 8.241 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεψε την παράσταση καθώς, έστω και με ελαφρά άνοδο 0,12%, κατέγραψε τρίτο διαδοχικό υψηλό στις 9.911 μονάδες. Μάλιστα, οι επενδυτές στο Λονδίνο «βλέπουν» με αδημονία τον δείκτη να πλησιάζει και το φράγμα των 10.000 μονάδων.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διευρύνει τα κέρδη του κατά 0,80% στις 44.792 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 16.615 μονάδες αυξημένος κατά 1,39%.
Η ψυχολογία των επενδυτών βελτιώθηκε μετά την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενός προσωρινού νομοσχεδίου χρηματοδότησης, το οποίο βάζει τέλος στο μακροβιότερο shutdown των 43 ημερών. Μέσα στις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες, αναμένεται η έγκριση του νομοσχεδίου και από το Κογκρέσο, καθώς και η τυπική προσυπογραφή του από τον Ντόναλντ Τραμπ δίδοντας έτσι τέλος στην παρατεταμένη κρίση.
Βέβαια, η ζημιά που προκλήθηκε από το ιστορικό shutdown δύσκολα θα καλυφθεί και θα αποτελέσει ένα σημαντικό αγκάθι στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του κράτους πιθανότατα αφαίρεσε 1%-1,5% από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Ωστόσο ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά το πρώτο τρίμηνο του 2026 και μάλιστα με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3% με 4%.
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο, στο 2,3%, από 2,4% τον Σεπτέμβριο (βάσει του εναρμονισμένου δείκτη της ΕΕ).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται «σε καλό σημείο». Η επιβράδυνση των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύει την εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αισθητά, καθώς εντάθηκαν οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ και η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εσωκομματικές πιέσεις μετά τον προϋπολογισμό. Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε τα σενάρια, δηλώνοντας πως ο Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόκληση ηγεσίας».
Σε εταιρικό επίπεδο κυριάρχησαν o διπλασιασμός των κερδών που ανακοίνωσε η Bayer, οι υψηλές επιδόσεις και αναβαθμισμένες εκτιμήσεις της BAE Systems και η θετική αναθεώρηση του στόχου πωλήσεων για το 2026 από την γερμανική Infineon Technologies, λόγω της ισχυρής ζήτησης για μικροτσίπ.
Επίσης, η ολλανδική τράπεζα ABN Amro επιβεβαίωσε την εξαγορά της NIBC Bank από την Blackstone, ενισχύοντας τη θέση της στην εγχώρια αγορά επιχειρηματικών δανείων.
Ευφορία στον κλάδο ειδών πολυτελείας πυροδότησε και η ανακοίνωση του γαλλικού κολοσσού LVMH ότι θα εγκαινιάσει τέσσερα μεγάλου μεγέθους flagship καταστήματα στην Κίνα — για τις μάρκες Louis Vuitton, Dior, Tiffany και Loro Piana — τον Δεκέμβριο στο Πεκίνο, αξιοποιώντας την ανάκαμψη της ζήτησης στον κλάδο στη δεύτερη οικονομία παγκοσμίως. Η κάμψη των πωλήσεων στην Κίνα ήταν μεγάλο αγκάθι για όλες τις εταιρείες ειδών πολυτελείας.
Στις αγορές των commodities, οι νέες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ που έκαναν λόγο για πλεόνασμα προσφοράς λόγω της παραγωγής των ΗΠΑ άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις τιμές. Το καρτέλ, στην νέα μηνιαία έκθεση του, υπολόγισε ότι η παραγωγή ξεπέρασε τη ζήτηση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, όταν τον προηγούμενο μήνα η διαφορά βρισκόταν στα 400.000 βαρέλια.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 3,70% στα 62,78 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε βουτιά ύψους 4% στα 58,60 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα η επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την επαναλειτουργία του Δημοσίου έδωσε νέα ώθηση στον χρυσό. Η τιμή spot εκτινάχθηκε κατά 2,13% στα 4.194 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί ανεπαίσθητα στο 99,44 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1594.
Διαβάστε ακόμη
IOSCO: Κίνδυνοι για τους επενδυτές από το tokenization παραδοσιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων
Ο αμπελώνας της ερήμου – Πώς «γεννιέται» ένα βραβευμένο κρασί μέσα στην άμμο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.