Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η πτώση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών δεν αποτελεί πλέον «στραβοπάτημα».

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι αναδυόμενες αγορές έχουν εισέλθει πλέον ξεκάθαρα σε bear market.

Αναδυόμενες αγορές όπως π.χ. η Αργεντινή, η Ουγγαρία, η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα.

Διότι ανάμεσα σε όλες τις άλλες παγκόσμιες πρωτοτυπίες μας, το ελληνικό ΧΑ έχει και την εξής ιδιότητα: Αποτελεί το μοναδικό χρηματιστήριο της ευρωζώνης που, παρότι ανεπτυγμένης χώρας, δεν ανήκει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά (emerging market), και θέματα όπως της… Folli Follie αλλά και το ότι ελάχιστες μετοχές πληρούν τα κριτήρια εμπορευσιμότητας και κεφαλαιοποίησης, εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνουμε… αναδυόμενοι για καιρό ακόμη. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβρη αναμένεται η αναβάθμιση ή μη από τον αγγλικό οίκο Ftse.

Οι δείκτες MSCI για αναδυόμενες αγορές και νόμισματα αναδυόμενων αγορών. Πηγή: Bloomberg

pain111.png

Τι σημαίνει λοιπόν για εμάς μια bear market;

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων του κόσμου «ξεσπούν» στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι εμπορικές πιέσεις διεύρυναν τις μηνιαίες απώλειες για τις αναδυόμενες αγορές και τα νόμισματά τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά από τις αμερικανικές εκλογές κι έπειτα.

Όσο για το δικό μας ΧΑ, μια ματιά στην κατιούσα που έχει πάρει η αγορά (και εν μέσω αναβάθμισης και συμφωνίας για χρέος) θα σας πείσει…

Ενδεικτικά, η Goldman Sachs, η κορυφαία επενδυτική τράπεζα του κόσμου σε ότι αφορά τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις (λατρεύει τις αναδυόμενες αγορές) αναθέωρησε την πρότερη overweight στάση της για τα νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών, διατηρώντας μια πιο αμυντική στάση πλέον, καθώς Ευρώπη και Κίνα προειδοποιούν πως ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση.

Η Citigroup από τη μεριά της προειδοποίησε ότι οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές θα σταματήσουν, ενώ η Morgan Stanley υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τη συγκεκριμένη κατηγορία asset, εξ αιτίας των εμπρικών εντάσεων και ενός πιθανώς ισχυρότερου δολαρίου.

Τα σηκώνουν και φεύγουν οι επενδυτές…

Οι εκροές από αμερικανικά εισηγμένα funds τα οποία επενδύουν σε χώρες όπως η Ελλάδα έφτασαν τα 3,4 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο ποσό εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Οι συνέπειες είναι γνωστές.

«Όταν το trading υποχωρεί σημαντικά (υπόψιν οι ξένοι παίχτες αφορούν πάνω από το 60% των καθημερινών συναλλαγών στο ΧΑ), αυτό ουσιαστικά χειροτερεύει πολύ τις προοπτικές ανάπτυξης, παγκοσμίως, με βαριές συνέπειες στα ριψοκίνδυνα assets. Οι αναδυόμενες αγορές θα είναι οι πιο εκτεθειμένες», εξηγεί ο Elia Lattuga της UniCredit, ειδικός στις συγκεκριμένες αγορές.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η «ανεξήγητη» πτώση στο ελληνικό ΧΑ (δεδομένης της αναβάθμισης και του θετικού κλίματος λόγω μειωμένου ρίσκου για το χρέος), οι αυξημένες εκροές από τους ξένους παίχτες σε τοποθετήσεις ελληνικών μετοχών, αλλά και η αρνητική επίδραση που θα έχει αυτό μακροπρόθεσμα στην ελληνική αγορά.

H Credit Agricole τηρεί εξίσου αμυντική στάση με Goldman Sachs. Ο κορυφαίος της αναλυτής Valentin Marinov αναφέρει πως εάν κλιμακωθεί κι άλλο ο εμπορικός πόλεμος, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα «καίνε» τα κεφαλαιακά αποθέματα τους προκειμένου να προστατεύσουν το νόμισμα τους.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που είναι λίγο πιο αισιόδοξοι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Όπως η UBS, η οποία είναι neutral (ουδέτερη) για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, δηλώνοντας πως τα ρίσκα πιθανόν να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες και να δώσουν τη θέση τους σε διψήφιο ράλι για τη συγκεκριμένη κατηγορία asset.

Η νομισματική πολιτική θα είναι ένα δύσκολο ζήτημα, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται σε ένα κλίμα όπου η ανάπτυξη πλήττεται από τους μειωμένους όγκους συναλλαγών.

Η Commerzbank από μεριά της προειδοποιεί πως έιναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψεις που θα οδηγήσει η όλη ιστορία του εμπορικού πολέμου.

Άλλωστε πως μπορεί κανείς να εκτιμήσει την επίδραση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία μια κατάσταση στο εμπόριο η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα;

Η εικόνα στις bear markets αυτή τη στιγμή

Καθώς η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματαγορά του κόσμου, διευρύνει τις απώλειες της κατά 20% μετά το τέλος της ανοδικής αγοράς (bull market), τουλάχιστον έξι ασιατικά χρηματιστήρια συνολικής αξίας 8 τρισ. δολαρίων βρίσκονται σε bear market.

Δύο ακόμη χώρες της ανατολικής Ευρώπης οδεύουν σε πτωτική αγορά, ενώ άλλες 10 έχουν πραγματοποιήσει ήδη διόρθωση της τάξεως του 10% από τα υψηλά τους, και βρίσκονται στα όρια.

Οι bear αγορές αποτελούν σινιάλο-κλειδί για εναλλαγή τάσεως (από ανοδική σε καθοδική), καθώς οι επενδυτές τις χρησιμοποιούν προκειμένου να εξακριβώσουν αν η προηγούμενη bull market έχει όντως τελειώσει ή αν η τελευταία βουτιά είναι απλώς διόρθωση/κατοχύρωση κερδών μετά από κάποιο ισχυρό ράλι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η βουτιά της τάξεως του 20% δρα ως το σημείο-ορόσημο για ανοδική αντίδραση, όμως και πάλι θεωρείται bear η αγορά παρά την όποια ανάκαμψη.

Έτσι έχει αυτή τη στιγμή η εικόνα στις πτωτικές αγορές:

Οι χώρες που βρίσκονται πράγματι σε bear market

Όταν η βουτιά ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, ύστερα από δύο χρόνια, ένα ράλι συνολικών κερδών 8 τρισ. δολαρίων, ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν ακόμη πιο ισχυρές απώλειες στις αγορές με τις υψηλότερες αποτιμήσεις.

Όμως τους πέντε τελευταίους μήνες, οι μεγαλύτερες πτώσεις συνέβησαν σε αγορές με αποδόσεις κάτω του μέσου όρου για τις αναδυόμενες αγορές.

bl444444.png

Που έχουμε διόρθωση

Μπορεί κάποιες αγορές να είναι πιο ευάλωτες από άλλες, ωστόσο η πτώση φαίνεται ότι δε κάνει διακρίσεις, καθώς απώλειες καταγράφονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Τέσσερις από τις 10 χώρες των οποίων η αγορά βιώνει διόρθωση βρίσκονται στην Ασία, γεγονός που φανερώνει πως ακόμη κι οι ισχυρότερες οικονομίες πέφτουν θύματα του «απαισιόδοξου επενδυτικού συναισθήματος».

bl111111.png

Ποιοι οδεύουν σε bear market

Με απώλειες που ξεπερνούν το 20%, Ουγγαρία και Πολωνία είναο οι επικρατέστερες υποψήφιες μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, να εισέλθουν σε bear market.

blo2222222.png

Οι εννιά «ακλόνητοι» ταύροι

Οι εννιά χώρες οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε bull market είναι αυτές που περιορίζουν τις απώλειες του δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές. Δεν υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο που να τις συνδέει, ωστόσο επειδή είναι τόσο «ακλόνητες» αφήνουν ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο το sell-off που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές να είναι μόνο ένα πτωτικό «διάλλειμμα» και όχι μια πλήρης ύφεση.

blo333333.png