«Η σημερινή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για την οικονομία της Ευρωζώνης, τόνισε ο Ντιν Τέρνερ, Επικεφαλής Ευρωζώνης και οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην UBS Global Wealth Management», σχολιάζοντας τις εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, όπως υποδεικνύεται από τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, δείχνουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

«Φυσικά, η στιγμή της επόμενης κίνησης από την ΕΚΤ είναι αβέβαιη, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα. Ωστόσο, με τη διαδικασία αποπληθωρισμού να βρίσκεται σταθερά σε εξέλιξη, η ΕΚΤ, μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να αισθάνεται αρκετή σιγουριά για να χαλαρώσει την πολιτική, πιθανότατα με ρυθμό μίας περικοπής ανά τρίμηνο. Επιπλέον, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτός ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων θα συνεχιστεί μέχρι το 2025», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη 

Bloomberg: Πρώτη μείωση στα επιτόκια – Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στη συνέχεια (γράφημα)

Η μείωση στα επιτόκια ανεβάζει το ευρώ

Οικογένεια Τσαντίλη: Οδεύουν ξανά προς το σφυρί οι εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ