Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας broker της Morgan Stanley ( Credit Comp ) αποκαλούσε τις ελληνικές Τράπεζες ως «την συναλλαγή ( trade ) του 2020».

Η σκέψη ήταν απλή : «Η αγορά είναι ανοικτή γι αυτές απομοχλευμένες ιστορίες (όπου εκδίδεις κεφάλαιο) και ξεκαθαρίζεις. Ψάξτε για ονόματα με υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό ρίσκο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες. Αυτό ήδη έχει συμβεί στην Ιταλία (Monte Paschi) και αναμφισβήτητα στην Γερμανία (Deutsche bank). Οι ελληνικές τράπεζες είναι επόμενες καθώς διαθέτουν στόχους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Rote) που θα ξεπεράσουν το 10% σε δυο χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι το trade του 2020».

Τέσσερις μήνες μετά, και αφού προηγήθηκε η αναστολή της οικονομίας οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών οίκων οι οποίοι ποντάρουν στις τράπεζες ως το “στοίχημα” που θα προεξοφλήσει την ανάπτυξη, ύστερα από την μεγάλη ύφεση.

Μεταξύ των 77 επενδυτικών εταιρειών ή funds που ενημερώθηκαν διαδικτυακά στο ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ συγκαταλέγεται η “αφρόκρεμα” των επενδυτικών εταιρειών καθώς διαχειρίζονται κεφάλαια έως και 1 τρισ. Δολάρια για λογαριασμό επενδυτών, ασφαλιστικών ταμείων, ιδρυμάτων.

Αρκεί μια μικρή τοποθέτηση απ όλα αυτά τα funds προκειμένου να αυξηθούν οι εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, άνω των 100 εκατ,. ευρώ. Με δεδομένο ότι, οι διεθνείς αγορές ( HΠΑ, Ευρώπη ) έχουν καταγράψει θεαματική άνοδο από τα χαμηλά Μαϊου, η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Η σχέση ρίσκου/απόδοσης είναι επίσης από τις υψηλότερες ωστόσο το μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς είναι η ρηχή χρηματιστηριακή συμπεριφορά – αν και πρόσφατα η ζήτηση έχει βελτιωθεί και υπάρχουν τόσο αγοραστές, όσο και πωλητές.

Συνολικά στο Greek Ιnvestment Forum συμμετείχαν 29 εισηγμένες και συγκεκριμένα: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Jumbo, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και Viohalco-ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Συμμετοχή είχαν 77 επενδυτικά κεφάλαια (funds) και συνολικά 116 διαχειριστές και αναλυτές. Τα συνολικά ραντεβού που προγραμματίστηκαν είναι 550.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγμένες οι οποίες εμφάνισαν την μεγαλύτερη ζήτηση ήταν οι εταιρείες OPAP, Μπέλα, ΔΕΗ, (η εταιρεία εμφάνισε την μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με το παρελθόν), Μυτιληναίος, Γεκ- Τέρνα.

Μεγάλη ζήτηση φυσικά είχαν λόγω της κυκλικότητας του κλάδου οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες Eθνική, Eurobank, Αlpha bank, Τράπεζα Πειραιώς

To Who is Who των Funds

Οak tree capital

To fund του Oak Tree capital είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στις επενδύσεις στις ΗΠΑ με εμπειρία 25 ετών. Ο εκ των ιδρυτών Χάουαρντ Μάρκς ήταν ένας από τους λίγους επενδυτές που δικαιώθηκε καθώς πίστευε το ράλυ της Wall street εν μέσω του lockdown.

Με ενεργητικό υπο διαχείριση 113 δισ. δολαρίων το Οak Tree capital καλύπτει όλο το φάσμα των επενδύσεων ( εισηγμένες εταιρείες, Credit, Private Equity, Real estate, υποδομές ).

Στην Ελλάδα το Oak Tree capital κατέχει το νοσοκομείο Ιασώ ενω έχει συστήσει την κοινοπραξία Sani με τον επιχειρηματία Ανδρεάδη σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Τ Rowe Price

Όνομα–θρύλος στον χώρο των αμερικανικών επενδύσεων με έτος ίδρυσης το 1937.

Στις αρχές του 2020 η T Rowe price εκτός από τα δεκάδες funds έχει δημιουργήσει και προγράμματα συνταξιοδότησης. Τις τελευταίες δεκαετίες ο θρύλος έκανε άλματα καθώς το υπό διαχείριση ενεργητικό το 2009 ανερχόταν σε 400 δισ. δολάρια και σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν σε 1 τρισ. Δολάρια.

Το fund έχει επενδυτική παρουσία σε 51 χώρες και οι διαχειριστές έχουν πάνω απο 22 χρόνια εμπειρίας στις επενδύσεις. Στην Ελλάδα, η Τ Rowe Price είχε ενδιαφερθεί και είχε συμμετοχές μεταξύ άλλων στην Μυτιληναίος.

Paulson & Cο

H εταιρεία ανήκει στον φερώνυμο επιχειρηματία Τζον Πόλσον, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα απο τις επενδύσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς ( 9,5% ), Alpha bank ( 6% ) και Ευδαπ (10%).

Με υπο διαχείριση κεφάλαια 8,7 δισ. δολάρια ο Πόλσον παραμένει ένα μεγάλο όνομα των επενδύσεων της Wall street παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια είχε και κάποιες ατυχείς επενδύσεις.

Schaffer Cullen management

Eνας ακόμη ονομαστός αμερικανικός οίκος με έτος ίδρυσης το 1983. Τα funds του Schaffer Cullen management διαχειρίζονται 21 δισ. δολάρια για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Abu Dhabi Investment Council

Πριν την πανδημία του κορωνοϊοϋ, στελέχη του Abu Dhabi είχαν βρεθεί στην Αθήνα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε συναντήσεις που είχαν με κυβερνητικά στελέχη.

Εast capital

Το fund ιδρύθηκε στην Σουηδία και σήμερα διαθέτει γραφεία σ όλες τις πρωτεύουσες αναδυομένων αγορών (Μόσχα), αλλά και ανεπτυγμένων ( Xόνγκ Κόνγκ, Ταλίν, Ντουμπάι).

Ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές και διαθέτει κεφάλαια ύψους 3,8 δισ ευρώ για λογαριασμό διεθνών επενδυτών, εταιρειών και ιδιωτών.

Eaton Vance Μanagement

Iστορικός αμερικανικός επενδυτικός οίκος με έτος ίδρυσης το 1923 και κεφάλαια υπο διαχείριση ύψους $490 δισ. Διαθέτει πέντε θυγατρικές για να προσφέρει στους επενδυτές τοποθετήσεις ανάλογα με το ρίσκο και το προφίλ τους.

Στο συνέδριο της ΕΧΑΕ συμμετείχαν επίσης τα funds FINTECH ADVISORS, FRED ALGER MANAGEMENT, LAZARD ASSET MANAGEMENT, SWEDBANK ROBUR, THE ROHATYN GROUP, TT INTERNATIONAL