Οι Γάλλοι τρομοκρατούν τον Μακρόν με ένα bank run – Τι είναι αυτό και γιατί απειλεί με αποσταθεροποίηση τράπεζες και ευρωζώνη – Πως μπορεί να επωφεληθεί το Bitcoin

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Δε χρειάζεται όλες οι επαναστάσεις να περιέχουν βία.

Αυτές τις μέρες αρκετές πόλεις της Γαλλίας έχουν μετατραπεί σε κανονικά πεδία μάχης, με άγριες συμπλοκές αστυνομικών-διαδηλωτών, νεκρούς, τανκς στους δρόμους, χημικά, πλαστικές σφαίρες, περιουσίες καταστρέφονται και ολόκληρη η χώρα έχει «γονατίσει» τόσο πολιτικοκοινωνικά, όσο και οικονομικά.

Τώρα, τα «Κίτρινα Γιλέκα» προσπαθούν να εκβιάσουν τον Μακρόν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους (κυρίως χαμηλότερη φορολογία) με έναν πιο ειρηνικό τρόπο. Μέσω social media αλλά και από στόμα σε στόμα, τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν τον κόσμο να συμμετάσχουν στο λεγόμενο “Collector’s Referendum” (Δημοψήφισμα του Εισπράκτορα).

Πρόκειται για ένα bank run. Τι είναι το bank run; Αποκαλείται τραπεζικός πανικός ή μαζική απόσυρση καταθέσεων.

Ουσιαστικά τα Γιλέκα καλούν τον κόσμο να αποσύρει μαζικά καταθέσεις τους από τράπεζες και ΑΤΜ, προκειμένου να «ρίξουν» το σύστημα.

Μνήμες Μεγάλης Ύφεσης

Το πιο διάσημο bank run συνέβη την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931, όταν και ο κόσμος έσπευσε μαζικά και εν μέσω πανικού να σηκώσει τα λεφτά του από τις τράπεζες. Το σύστημα κατέρρευσε, κυρίως διότι δεν… υπήρχαν αρκετά λεφτά, τα λεφτά που αντιστοιχούσαν στον κάθε καταθέτη.

Κι αυτό διότι το ίδιο χρήμα ουσιαστικά ανήκε σε πολλά διαφορετικά άτομα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη μορφή υπερδανεισμού. Δεν υπήρχαν επαρκή κεφάλαια. Ήταν το μεγαλύτερο bank run και πλήγμα που εξέθεσε το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία του, κάτι που έκτοτε έχει επαναληφθεί πολλάκις…

Όμως τα bank run συνήθως συμβαίνουν σε εποχές οικονομικής κρίσης, πολέμου ή πανικού πως για οποιοδήποτε λόγο τα χρήματα δεν είναι ασφαλή στις τράπεζες. Όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκαν capital controls το 2015, ο κόσμος έσπευσε μαζικά στις τράπεζες, κάνοντας ουρές για να τραβήξει το πολύ 60 ευρώ ο καθένας.

“Μεγάλη Ύφεση 1931 – Bank run”

megalyyfeshshss.jpg

Γιατί ένα bank run απειλεί με ντόμινο Μακρόν, τράπεζες και ευρώ

Αυτό αποτελούσε στην ουσία ένα bank run, όμως δεν ήταν ικανό να «γονατίσει» το σύστημα, ακριβώς διότι είχαν ήδη επιβληθεί τα capital controls. Το όριο των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι τυχαίο. Είναι μαθηματικά υπολογισμένο, ώστε ακόμη κι αν όλοι οι πολίτες «τραβήξουν» το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό από τις καταθέσεις του, να παραμείνουν αρκετά κεφάλαια στις τράπεζες προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Στην περίπτωση της Γαλλίας ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί capital controls. Συνεπώς το bank run που οργανώνουν τα Κίτρινα Γιλέκα δεν αποτελεί συνέπεια αποσταθεροποίησης του οικονομικού συστήματος. Σκοπός του είναι να αποτελέσει το ίδιο αιτία αποσταθεροποίησης, προκειμένου να εκβιάσει τον Μακρόν.

Οι γαλλικές τράπεζες υπολογίζεται πως κατέχουν μόλις το 1/4 των απαιτούμενων κεφαλαίων που χρειάζονται προκειμένου να προστατευθούν από ένα καλά οργανωμένο bank run. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις τόσο στο γαλλικό όσο και στο ευρωπαϊκό χρηματοπσιτωτικό σύστημα θα είναι τεράστιες, ενώ το πραγματικό αλλά κυρίως ψυχολογικό πλήγμα στο ευρώ θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ο πλανήτης, και ειδικότερα η Ευρώπη βιώνει συνταρακτικές πολιτικοικονομικές και κυρίως κοινωνικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Το bank run αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα εργαλεία «μόχλευσης» στα χέρια του λαού, και η σημασία του αναμένεται να αναδειχθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα «σύννεφα» μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια οικονομία…

Καλά ως εδώ, αλλά που μπαίνει το Bitcoin;

Οι οικονομική κρίση του 2013 στην Κύπρο οδήγησε σε bank run, το οποίο συνείσφερε αποδεδειγμένα στη στροφή του κόσμου σε εναλλακτικές μορφές χρήματος και προστασίας καταθέσεων, όπως το Bitcoin, το οποίο παρουσίασε άνοδο εκείνη την περίοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, και παρότι απαιτείται μόλις ένα μικρό ποσοστό των Γάλλων για να αποβεί αποτελεσματικό το bank run, θεωρείται αμφίβολο αυτό να πετύχει. Άλλωστε οι γαλλικές τράπεζες άρχισαν ήδη να παίρνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των Κίτρινων Γιλέκων, θέτοντας εκτός λειτουργίας πολλά ΑΤΜ στη χώρα, ούτως ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες ουρές στα εναπομείναντα ΑΤΜ που ενδεχομένως θα αποθαρρύνει πολλούς.

Κλειστά ΑΤΜ στη Γαλλία πριν το bank run

frenchbankss.jpg

Πάντως, τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν ήδη ανακοινώσει πως σε περίπτωση αποτυχίας του “Collector’s Referendum”, θα υπάρξει νέα συντονισμένη δράση τον ερχόμενο μήνα.

Ωστόσο και μόνο η διάδοση της ιδέας του bank run στα social media πυροδότησε κύματα ενθουσιασμού και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των Γάλλων -και όχι μόνο- για το Bitcoin, ως εναλλακτικό μέσο πληρωμής. Άλλωστε η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει μεγάλη ανάπτυξη στη Γαλλία.

Σύμφωνα πάλι με τους αναλυτές, εάν ο κάθε Γάλλος μετέτρεπε μόλις το 20% των τραπεζικών του καταθέσεων σε Bitcoin (και χρησιμοποιούσε μία από τις πολλές πιστωτικές κάρτες που δέχονται κρυπτονομίσματα για τις καθημερινές συναλλαγές του μέχρι να λήξει το bank run), τότε οι γαλλικές τράπεζες θα κατέρρεαν, και μαζί τους η κυβέρνηση, γεγονός που θα γλίτωνε τη χώρα από την αιματοχυσία των επεισοδίων με τα Κίτρινα Γιλέκα. 

Με bank run ή χωρίς, το Bitcoin βγαίνει κερδισμένο

Παλαιότερα mini-bank runs έχουν συνεισφέρει στην αύξηση της ελκυστικότητας του Bitcoin, είτε με πραγματικό αποτύπωμα στην αξία του μέσω εισροής κεφαλαίων, είτε μέσω ανόδου της «δημοτικότητάς» του στα κοινωνικά μέσα, μέσω διαφήμισης ουσιαστικά, η οποία μακροπρόθεσμα έχει φυσικά θετικό αντίκτυπο και στην τιμή.

Χρειάζεται άλλωστε να απογοητευτεί αρκετές φορές ο πλανήτης από κάτι, είτε αυτό είναι ένα πολίτευμα, είτε ένα πρόσωπο, είτε ένα μέσο συναλλαγής (όπως ο χρυσός, το δολάριο ή τακ ρυπτονομίσματα), προτού αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικές (βλέπε Bitcoin).

Με άλλα λόγια, το bank run στη Γαλλία ενδέχεται να μην αποβεί επιτυχία, όπως τουλάχιστον τη φαντάζονται τα Κίτρινα Γιλέκα. Όμως ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα στον πλανήτη, το οποίο από τη μία πλήττει σε κάποιο βαθμό την αξιοπιστία στο υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς τις τελευταίες δεκαετίες «μπάζει».

Από την άλλη όμως στρέφει σιγά-σιγά τον κόσμο σε εναλλακτικές όδους, χτίζοντας μια νοοτροπία που ενδεχομένως να θέσει τα θεμέλια που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από τις ταχύτατες και αξιόπιστες συναλλαγές που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα.

Πρόκειται άλλωστε για μια οικονομική επανάσταση, και καμία επανάσταση δεν πραγματοποιήθηκε σε μια ημέρα…

Ιουλιανή Επανάσταση αλά… Bitcoin, πηγή: Cointelegraph

collectorsrefendd.PNG