Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.
Πόσο δραματική είναι η αλλαγή; Το παρακάτω γράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης πετρελαιοφόρων TankerTrackers.com, δίνει μια πρώτη ματιά.
Οι αποστολές αργού της Σαουδικής Κυβέρνησης στην Κίνα διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Κατά την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά σχεδόν τα δύο τρίτα.
Σύμφωνα με το TankerTrackers.com, η Σαουδική Αραβία εξήγαγε στην Κίνα 1,802,788 βαρέλια την ημέρα (bpd), έναντι 921,811 bpd τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν 262.053 bpd, σχεδόν 62% χαμηλότερες από 687.946 bpd τον περασμένο Αύγουστο.
Οι αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο βοήθησαν τη μετατόπιση. Σημαντικοί εισαγωγείς ενέργειας της Ασίας, όπως η Κίνα, αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία – τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ – και να αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα σαουδαραβικά βαρέλια για να καλύψουν το έλλειμμα.
Οι ΗΠΑ είναι τώρα περισσότερο αυτάρκεις από ποτέ, χάρη στη δική τους επανάσταση του πετρελαίου σχιστόλιθου, που τις βοήθησε να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Αλλά οι αριθμοί σηματοδοτούν επίσης ένα συνδυασμό βραχυπρόθεσμων τακτικών και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τους Σαουδάραβες, ανέφεραν εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας στο CNBC.
“Η Σαουδική Αραβία έμαθε από την τελευταία περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2017 ότι έλαβε το μεγαλύτερο χτύπημα, κόβοντας τις ροές στη μεγαλύτερη, πιο διαφανή και πιο επίκαιρη αγορά – τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Matt Smith, διευθυντής της έρευνας βασικών προϊόντων στην ClipperData, αναφερόμενος στη συντονισμένη περικοπή παραγωγής που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί εφάρμοσαν για να τονώσουν τις τιμές του πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, ανέφερε ο Smith, καθώς η Σαουδική Αραβία “φρενάρει τις εξαγωγές στην πιο διαφανή αγορά, στέλνει περισσότερο αργό στην πιο αδιαφανή, την Κίνα”.
Ο συνιδρυτής της TankerTrackers.com, Samir Madani, χαρακτήρισε την Κίνα ως ένα είδος “μαύρης τρύπας” για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου, έχοντας την ικανότητα να “απορροφά εύκολα τα βαρέλια πετρελαίου από την αγορά, ειδικά όταν οι τιμές πέφτουν”.
Στο σημερινό κλίμα χαμηλών τιμών του πετρελαίου, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως είναι στην ευχάριστη θέση να αυξήσει τις αγορές αργού από τη Σαουδική Αραβία καθώς η ζήτηση αυξάνεται, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ξεκίνησε δύο νέα διυλιστήρια που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα διύλισης κατά 800.000 bpd.
Ένα μερίδιο στην ασιατική αγορά αποτελεί επίσης βασικό μακροπρόθεσμο στόχο για το Ριάντ, καθώς άλλοι περιφερειακοί παραγωγοί ανταγωνίζονται για τα ηνία της μεταφορικής ικανότητας σε όλη την ήπειρο. Το σχέδιο της Aramvo για την απόκτηση ποσοστού 20% στην ινδική βιομηχανία ραφιναρίσματος και πετροχημικών Reliance είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.