Προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τελευταίων 14 ετών οδεύει η ιμή του σιταριού, καθώς οι εξαιρετικές σοδειές σε ορισμένα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου αντισταθμίζουν τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μαύρη Θάλασσα μετά την «κατάρρευση» της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο έχουν υποχωρήσει κατά 11% περίπου τους τελευταίους τρεις μήνες και βρίσκονται σε τροχιά για τέταρτη τριμηνιαία πτώση. Αν και η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία ασφαλούς διέλευσης τον Ιούλιο, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, οι άφθονες προμήθειες διατήρησαν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Η Ρωσία ήταν μία από τις χώρες που κατέγραψαν μια εξαιρετική συγκομιδή.

«Αυτό που έδειξε η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι στην εποχή μας, ο κόσμος σε γενικές γραμμές έχει τον τρόπο να μεταφέρει τα σιτηρά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται», δήλωσε ο Μάικλ Γουάιτχεντ επικεφαλής της διεύθυνσης Agribusiness Insights της ANZ Group Holdings. «Αυτό μπορεί να είναι το νέο, χαμηλό επίπεδο τιμών για το σιτάρι».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μετά την «κατάρρευση» της συμφωνίας για τα σιτηρά, η Ουκρανία έχει στραφεί στη αξιοποίηση άλλων διαδρομών για τις εξαγωγές της , όπως ο Δούναβης, ο οποίος έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Τα πλοία έχουν επίσης αρχίσει να επιστρέφουν στα λιμάνια του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία ενός διαδρόμου θα δώσουν ώθηση στις αποστολές.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 16.000 νέοι μεγαλοοφειλέτες σε 1 χρόνο

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθούν οι 635.000 δικαιούχοι τη δ’ δόση

Ασφαλιστικές καλύψεις: Ποιες μπορείτε να επιλέξετε για την επιχείρησή σας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ