Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Αν ζητήσετε από έναν αισιόδοξο επενδυτή να αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους οι μετοχές δεν βρίσκονται σε φούσκα αυτή τη στιγμή, είναι σίγουρο ότι θα αναφερθεί στον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E).

Ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωθήσει τις μετοχές προς τα πάνω με ταχύ ρυθμό. Ωστόσο, ακόμη και καθώς οι τιμές σημαντικών δεικτών όπως ο S&P 500 έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος, ένας δημοφιλής δείκτης που χρησιμοποιούν οι θεμελιώδεις αναλυτές υποδηλώνει ότι οι τιμές των μετοχών γίνονται όλο και πιο ελκυστικές, και όχι το αντίθετο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναλυτές συνηθίζουν να συγκρίνουν την τιμή μιας μετοχής με το ύψος των κερδών ανά μετοχή που αναμένεται να πραγματοποιήσει η εταιρεία τους επόμενους 12 μήνες. Ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν εκτοξευθεί τελευταία, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της Wall Street αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα.

Πριν από ένα χρόνο, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) του S&P 500 ανέρχονταν σε 22,4, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Πρόσφατα, ο δείκτης είχε υποχωρήσει στο 20,51. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο κατά 20%.

MarketWatch

Καθώς πλησιάζει η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν διψήφια αύξηση κερδών για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet, οι αναλυτές προβλέπουν επί του παρόντος αύξηση των κερδών με βάση την προσέγγιση «bottom-up» άνω του 23%.

Ωστόσο, παραμένει να δούμε για πόσο καιρό οι εταιρείες θα μπορούν να διατηρήσουν αυτό το ρυθμό. Ενώ οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται ακραίες σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών έχει επίσης αποκλίνει σημαντικά από τη μακροπρόθεσμη τάση, όπως επεσήμαναν αναλυτές της Panmure Liberum, σε έκθεση που κοινοποίησαν στο MarketWatch.

Χρησιμοποιώντας έναν άλλο δημοφιλή δείκτη αποτίμησης, τον δείκτη Shiller CAPE, ο S&P 500 αποτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 41 φορές τα κέρδη, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό πλησιάζει το ρεκόρ που παρατηρήθηκε κατά την εποχή των dot-com.

Η πρόσφατη εξέλιξη των κερδών διαφέρει σημαντικά από αυτή που παρατήρησαν οι επενδυτές κατά την εποχή των dot-com. Ενώ τότε η αύξηση των κερδών ήταν πιο συγκρατημένη, ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει πρόσφατα αύξηση των κερδών ανά μετοχή με ρυθμό που υπερβαίνει τη μακροπρόθεσμη τάση κατά 1,8 τυπικές αποκλίσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Panmure.

MarketWatch

Ο Πίτερ Μπέρεζιν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BCA Research, επεσήμανε κι αυτός τις φούσκες που σχηματίστηκαν στο παρελθόν. Τόνισε πως συνέβη επίσης με τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες κατοικιών κατά την περίοδο που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Σε κάθε περίπτωση, ένας χαμηλός δείκτης τιμής προς κέρδη έκρυβε μια μη βιώσιμη άνοδο στα κέρδη.

Από την πλευρά του, ο Άντι Κόσταν, Διευθύνων Σύμβουλος της Damped Spring Advisors, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να δικαιολογήσει τα κέρδη που έχουν προβλέψει οι αναλυτές της Wall Street.

Ο βετεράνος της Wall Street, Τζιμ Πόλσεν, ανέφερε επίσης σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι διαβλέπει κίνδυνο στις υπερβολικές προσδοκίες για τα κέρδη.

Οι μετοχές των ΗΠΑ αντιμετώπισαν αναταράξεις τον Ιούνιο, και αυτό φάνηκε να συνεχίζεται και στις αρχές Ιουλίου, καθώς μια ισχυρή τάση συναλλαγών με επίκεντρο τις μετοχές εταιρειών ημιαγωγών αντιμετώπισε εμπόδια.

Οι μετοχές εταιρειών ημιαγωγών ανέκαμψαν πρόσφατα, συμβάλλοντας στην άνοδο του Nasdaq Composite κατά 1,1%. Ο S&P 500 έκλεισε λιγότερο από 1% κάτω από το ιστορικό υψηλό του, ενώ ο Dow Jones Industrial Average κατέγραψε ιστορικό κλείσιμο πάνω από τις 53.000 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πλεονάσματα και ανάπτυξη σήμερα, αλλά δύσκολη η επόμενη μέρα

Τραμπ, Ερντογάν και F-35: Το παρασκήνιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και το χαρτί της αξιοπιστίας που παίζει η Ελλάδα

Εθνική Ασφαλιστική: Πάνω από τους στόχους το πρώτο εξάμηνο – Το στοίχημα των €1,6 δισ. και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα